Mekike i uštipci se u Srbiji često spremaju za doručak ili večeru. Lako se spremaju, a mogu da se služe sa slatkim ili slanim namazima. Ako želite da napravite nešto drugačije, predlažemo vam azijski recept za mekike bez kvasca koje će vam se sigurno dopasti. Priprema je malo duža, ali vrede svakog truda.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 10 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 230 ml hladnog mleka
- 2 ravne kašičice soli
- 1 kašika ulja
Azijski recept za mekike bez kvasca:
Umesite testo
U posudi pomešajte prosejano brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Promešajte, pa postepeno sipajte mleko i ulje. Umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 40 minuta. Zatim premesite testo, umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
Oblikujte mekike
Razvucite testo oklagijom, pa isecite trake. Uzmite jednu traki i po sredini je pritisnite štapićem za ražnjić koji ste malo nakvasili. Preko te stavite još jednu traku i ponovite postupak, tj. nakvašenim štapićem za ražnjić pritisnite po sredini.
Pržite mekike
Tako uradite sa svima trakama od testa, pa pržite mekike u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
Pročitajte i ovo: Posne mekike bez kvasca
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus