Mekike i uštipci se u Srbiji često spremaju za doručak ili večeru. Lako se spremaju, a mogu da se služe sa slatkim ili slanim namazima. Ako želite da napravite nešto drugačije, predlažemo vam azijski recept za mekike bez kvasca koje će vam se sigurno dopasti. Priprema je malo duža, ali vrede svakog truda. 

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 10 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 230 ml hladnog mleka
  • 2 ravne kašičice soli
  • 1 kašika ulja

Azijski recept za mekike bez kvasca:

17:38
Korak 1

Umesite testo

U posudi pomešajte prosejano brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Promešajte, pa postepeno sipajte mleko i ulje. Umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 40 minuta. Zatim premesite testo, umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.

17:38
Korak 2

Oblikujte mekike

Razvucite testo oklagijom, pa isecite trake. Uzmite jednu traki i po sredini je pritisnite štapićem za ražnjić koji ste malo nakvasili. Preko te stavite još jednu traku i ponovite postupak, tj. nakvašenim štapićem za ražnjić pritisnite po sredini. 

17:38
Korak 3

Pržite mekike 

Tako uradite sa svima trakama od testa, pa pržite mekike u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. 

Pročitajte i ovo: Posne mekike bez kvasca

BONUS VIDEO: 

Instagram/Cookist wow Slatke mekike uvaljane u šećer

(StvarUkusa/S.B.)