Falafel spada u azijsku brzu hranu. Napravljen je od mešavine leblebija, svežeg začinskog bilja i začina, koji se formiraju u male pljeskavice ili kuglice. Ako volite egzotičnu hranu, možda će vam se dopasti i korejski recept za krompir salatu. Falafel je i dalje svakodnevna hrana ljudi u Aziji i možete ga pronaći kod uličnih prodavaca u skoro svakom kraju. Ipak, ovog puta uz originalni recept možete da ga napravite kod svoje kuće. Evo načina da ga pripremite.

Sastojci:

  • osušene leblebije, prethodno natopljene u vodi 24 sata
  • sveže začinsko bilje: svež peršun, i mirođija
  • 1 žuti luk
  • 1 čen belog luka 
  • so i biber po ukusu
  • začini – kim, korijander i malo kajenskog bibera, po ukusu
  • 1 prašak za pecivo
  • seme susama, opciono

Recept za originalni falafel:

9:56
Korak 1

Potopite leblebije na 24 sata

Za originalni falafel pokrijte leblebije sa puno vode i dodajte sodu bikarbonu da omekšaju dok se namaču. Leblebije će se udvostručiti kada se natope. Ocedite ih dobro.

10:02
Korak 2

Napravite smesu i stavite je u frižider

Dodajte leblebije, sveže začinsko bilje (peršun i mirođija), beli luk, žuti luk i začine u mašinu za hranu i izmiksirajte. Znaćete da je spremno kada tekstura više liči na sirovi obrok. Prebacite smešu za falafel u činiju, pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 1 sat ili preko noći. Ohlađena smeša će se bolje držati zajedno, što će olakšati formiranje falafel pljeskavica.

10:03
Korak 3

Formirajte pljeskavice ili loptice

Kada se smeša za falafel dobro ohladi, umešajte prašak za pecivo i pržene semenke susama, a zatim pravite loptice veličine loptice za golf ili pljeskavice.

10:03
Korak 4

Pržite pljeskavice ili loptice

Prženje je tradicionalni način kuvanja falafela i daje najautentičniji i najbolji rezultat. Zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi, pažljivo ubacite falafel u ulje, koristeći šupljinu, i pržite 3-5 minuta dok spolja ne bude srednje braon. Izbegavajte prenatrpanost falafela; pržite ih u serijama ako je potrebno. Kada se skuvaju falafeli treba da budu hrskavi i srednje braon boje spolja, pahuljasti i svetlo zeleni iznutra. Poslužite falafele i uživajte!

Pročitajte kako AMERIKANCI PRAVE PUNJENE PAPRIKE

BONUS VIDEO:

Falafel s tikvicama tiktok/fitgreenmind

StvarUkusa/L.S.​