Suvlaki je jedan od najkarakterističnijih specijaliteta grčke gastronomije. Iako u istom ili sličnom obliku postoji u mnogim zemljama sveta, suvlaki je ipak jelo po kojem su Grci poznati. Slavna istorija grčkog suvlakija počinje 1924. godine, kada Isak Meraklidis dolazi iz Egipta u Atinu i otvara prvi suvlaki restoran, pod nazivom "Aigiptiakon", koji radi i dan danas, a tradicija se prenosi s kolena na koleno. Čuveni grčki specijalitet se pravi sa svinjskim ili belim mesom, koje se peče ili prži, a onda mu se se dodaju sastojci po želji. Pita hleb je obavezan. 

Sastojci:

  • 900 g pilećeg filea 
  • 1/2 šolje grčkog jogurta
  • 1 limun
  • 4 čena belog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice origana
  • 2 kašičice sušenog timijana
  • 1 kašičica slatke paprike
  • Još: 
  • pita hleb
  • caciki umak
  • paradajz
  • crni/ljubičasti luk 
  • feta sir

Recept za pileći suvlaki:

10:10
Korak 1

Marinirajte belo meso 

Ako koristite drvene štapiće za ražnjiće potopite ih u vodu pola sata. U posudi pomešajte jogurt, sok od limuna, mleveni beli luk, origano, timijan, pa posolite i pobiberite. Dodajte belo meso isečeno na kockice, pa sve lepo sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se meso marinira u frižideru najmanje pola sata. 

10:12
Korak 2

Ispecite ražnjiće 

Meso stavite na štapiće na ražnjiće, pa ih ispržite u tiganju koji ste samo premazali uljem. Pržite i okrećite nekih 13-15 minuta. 

10:12
Korak 3

Napravite suvlaki 

Pita hleb malo zagrejte u tiganju, pa premažite caciki sosom. Poređajte meso koje ste skinuli sa štapića za ražnjiće, pa dodajte seckani crni luk, kao i paradajz. Ako imate pomfrit poređajte preko, kao i mrvljenu fetu. Preklopite i služite.

Instagram/ spoonfulofsi Pileći suvlaki

Pročitajte i ovo: Kako se pravi giros

BONUS VIDEO: 

TikTok/ raising.wildlings_ Za 60 sekundi usitnite bilo koju količinu belog mesa

(StvarUkusa/S.B.)