Suvlaki je jedan od najkarakterističnijih specijaliteta grčke gastronomije. Iako u istom ili sličnom obliku postoji u mnogim zemljama sveta, suvlaki je ipak jelo po kojem su Grci poznati. Slavna istorija grčkog suvlakija počinje 1924. godine, kada Isak Meraklidis dolazi iz Egipta u Atinu i otvara prvi suvlaki restoran, pod nazivom "Aigiptiakon", koji radi i dan danas, a tradicija se prenosi s kolena na koleno. Čuveni grčki specijalitet se pravi sa svinjskim ili belim mesom, koje se peče ili prži, a onda mu se se dodaju sastojci po želji. Pita hleb je obavezan.
Sastojci:
- 900 g pilećeg filea
- 1/2 šolje grčkog jogurta
- 1 limun
- 4 čena belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice origana
- 2 kašičice sušenog timijana
- 1 kašičica slatke paprike
- Još:
- pita hleb
- caciki umak
- paradajz
- crni/ljubičasti luk
- feta sir
Recept za pileći suvlaki:
Marinirajte belo meso
Ako koristite drvene štapiće za ražnjiće potopite ih u vodu pola sata. U posudi pomešajte jogurt, sok od limuna, mleveni beli luk, origano, timijan, pa posolite i pobiberite. Dodajte belo meso isečeno na kockice, pa sve lepo sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se meso marinira u frižideru najmanje pola sata.
Ispecite ražnjiće
Meso stavite na štapiće na ražnjiće, pa ih ispržite u tiganju koji ste samo premazali uljem. Pržite i okrećite nekih 13-15 minuta.
Napravite suvlaki
Pita hleb malo zagrejte u tiganju, pa premažite caciki sosom. Poređajte meso koje ste skinuli sa štapića za ražnjiće, pa dodajte seckani crni luk, kao i paradajz. Ako imate pomfrit poređajte preko, kao i mrvljenu fetu. Preklopite i služite.
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem