Suvlaki na grčkom jeziku znači "mali ražnjić", a zapravo je reč o neodoljivim ražnjićima od junetine, piletine i jagnjetine. Tajna njihovog ukusa nije u vrsti mesa, već u marinadi koja se dobija od crvenog vina i mirisnih začina.
Ukoliko ste pokušali da ih pripremite kod kuće, ali jednostavno nemaju isti šmek, probajte po ovom originalnom receptu za pravi grčki suvlaki. Preporučujemo vam da otpočnete sa pripremom na vreme kako bi meso što duže bilo u marinadi. Potrebno mu je oko tri do četri sata da dobije specijalan ukus i miris.
Sastojci:
- 1 kg mesa po izboru
Za marinadu:
- 100 ml maslinovog ulja
- pola šolje crvenog vina
- 2 kašike soka od limuna
- 5 listića sušene nane
- 1 kašika origana
- 2 lista lovora
- 1 kašičica belog luka u prahu
Priprema:
Za marinadu sve sastojke pomešajte u dubljoj činiji, a listiće nane i lovora izmrvite na što sitnije komade. Meso iseckajte na manje koscke malo posolite i pomešajte sa pripremljenom marinadom. Ostavite ga da odstoji u raskošnoj marinadi do četiri sata kako bi upilo sastojke i zatim možete da krenete sa pečenjem. Najbolje je koristiti tanke drvene štapiće za pravljene ražnjića i peći ih na tihoj vatri. Možete da ga pečete u rerni, a još bolje je na roštilju. Suvlaki bi trebalo da je gotov za petnaestak minuta i to je sasvim dovoljno vremena, tako da meso bude sočno. Kada meso skinete sa vatre poslužite ga u širokom tanjiru sa nekoliko kriški limuna.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus