Suvlaki na grčkom jeziku znači "mali ražnjić", a zapravo je reč o neodoljivim ražnjićima od junetine, piletine i jagnjetine. Tajna njihovog ukusa nije u vrsti mesa, već u marinadi koja se dobija od crvenog vina i mirisnih začina.
Ukoliko ste pokušali da ih pripremite kod kuće, ali jednostavno nemaju isti šmek, probajte po ovom originalnom receptu za pravi grčki suvlaki. Preporučujemo vam da otpočnete sa pripremom na vreme kako bi meso što duže bilo u marinadi. Potrebno mu je oko tri do četri sata da dobije specijalan ukus i miris.
Sastojci:
- 1 kg mesa po izboru
Za marinadu:
- 100 ml maslinovog ulja
- pola šolje crvenog vina
- 2 kašike soka od limuna
- 5 listića sušene nane
- 1 kašika origana
- 2 lista lovora
- 1 kašičica belog luka u prahu
Priprema:
Za marinadu sve sastojke pomešajte u dubljoj činiji, a listiće nane i lovora izmrvite na što sitnije komade. Meso iseckajte na manje koscke malo posolite i pomešajte sa pripremljenom marinadom. Ostavite ga da odstoji u raskošnoj marinadi do četiri sata kako bi upilo sastojke i zatim možete da krenete sa pečenjem. Najbolje je koristiti tanke drvene štapiće za pravljene ražnjića i peći ih na tihoj vatri. Možete da ga pečete u rerni, a još bolje je na roštilju. Suvlaki bi trebalo da je gotov za petnaestak minuta i to je sasvim dovoljno vremena, tako da meso bude sočno. Kada meso skinete sa vatre poslužite ga u širokom tanjiru sa nekoliko kriški limuna.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem