Stifado je jedno od najpopularnijih jela u Grčkoj, i možete ga poručiti u svakom restoranu. Pravi se od goveđeg ili junećeg mesa i najsličniji je gulašu koji se sprema kod na. Preporučuje se samo da izaberete krupnije i mekše komade mesa koji se nakon dužeg dinstanja tope u ustima.
Sastojci:
- 1300 g goveđeg ili telećeg mesa u komadima (od buta)
- 1 mala šolja maslinovog ulja
- 2 crna luka
- 1 kg okruglog luka ljutika
- 1 supena kašika šećera
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1 štapić cimeta
- nekoliko zrna bibera
- malo origana
- malo rendanog karanfilića
- 2 lovorova lista
- 3 kašike vinskog sirćeta
- 150 ml crvenog vina
- 1 konzerva paradajz pirea
- so i mleveni biber (po ukusu)
Priprema:
Meso kuvajte najmanje 1 sat, dok ne omekša. Zatim ga ocedite, a bujon od mesa stavite na stranu. U širokoj plitkoj šerpi zagrejte polovinu maslinovog ulja i dodajte iseckani crni luk i okrugli luk ljutiku. Dinstajte dok ne porumeni. Pospite šećerom i još malo prodinstajte. Dodajte začine (cimet, karanfilić, mlevenu papriku, lovorov list, origano), malo ih zajedno sa lukom izdinstajte da zamirišu i stavite meso u šerpu zajedno sa ostatkom ulja. Dinstajte još 3-4 minuta pa dodajte sirće i crveno vino. Kada alkohol ispari, dodajte paradajz pire, so i biber i malo supe u kojoj ste kuvali meso. Kuvajte stifado u poklopljenoj šerpi sat i po do 2 sata na niskoj temperaturi
Meso treba da bude dobro skuvano i mekano da se raspada na dodir, a sos treba da se zgusne. Grčki stifado poslužite topao uz dodatak pirinča, krompir pirea ili testenine uz nezaobilaznu originalnu grčku salatu.
Napomena: iako je zaštitni znak grčkog stifada baš slatkasti ukus koji mu daje luk ljutika (posebna vrsta luka) umesto njega možete staviti male glavice običnog crnog luka.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom