Najpoznatiji portugalski kolač Paštel de nata je hrskava korpica od lisnatog testa punjena slatkim vanila kremom od jaja koji se topi u ustima, sa zapečenom smeđom koricom i bogato posuta mirišljavim cimetom. Njegov recept nastao je pre više od 300 godina u Lisabonu. Legenda kaže da su monasi u davna vremena koristili belanca kako bi njihova odeća bila besprekorno uštirkana. Zbog toga bi im ostajala ogromna količina žumanaca i da bi ih nekako iskoristili, počeli su da prave raznorazne poslastice. Tako je nastao i čuveni Paštel de nata koji će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna
- pola kašičice soli
- po potrebi vode
- 125 g putera
Za fil:
- 500 ml mleka
- 180 g šećera
- korica limuna
- 10 g gustina
- 30 g brašna
- 4 žumanca
Priprema:
Za korpice, od brašna, soli i malo vode zamesite srednje tvrdo testo. Ostaviti da se malo "odmori" nekih pola sata, pa ga tanko razvucite. Premažite ga polovinom umućenog putera, pa ga preklopite na tri dela. Ostavite na hladnom da odstoji 15-ak minuta. Za to vreme pripremite fil. U 400 ml mleka dodajte limunovu koricu i šećer, pa zagrevajte do ključanja. U posebnu posudu pomešajte brašno i gustin sa preostalim mlekom, pa lagano ulijte u prokjučali fil sve vreme mešajući. Na kraju dodajte žumanca, kuvajte na umerenoj vatri još 10-ak minuta, ali vodite računa da vam ne zagori. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Testo ponovo tanko rastanjite, premažite drugom polovinom putera, urolajte ga kao palačinku, pa ga secite na komade 2 cm debljine. Ređajte u kalup za mafine i prstima malo oblikujte. U svaku korpicu od testa pažljivo sipajte fil, pa pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 C najviše 20 minuta. Pečene kolačiće pospite po želji mešavinom šećera u prahu i cimeta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus