Vodimo vas na gastronomsko putovanje do Grčke. Koji desrt vi birate?
1. Portokalopita (kolač od narandže)
Hrskav, mirisan i neodoljivo ukusan. Portokalopita je tradicionalni grčki kolač, tačnije kolač sa Krita, slojevite teksture. Napravljen je od hrskavog testa i sirupa narandže i cimeta koji ovoj torti daju sočan ukus.
Pogledajte i Grčka kuhinja
2. Kourabiedes (kolač od oraha)
Kourabiedes su kolačići slični našim gurabijama i podsećaju na biskvite. U Grčkoj se obično prave sa bademima. Kourabiedes se u Grčkoj jedu uz rakiju, obično u kombinaciji sa Metaksom ili Mastikom. Poput ukusnog biskvita, često su ukrašeni karanfilićem. Kourabiedes se često pripremaju za posebne prilike, kao što su Božić ili krštenja.
3. Grčka baklava
Grčka baklava je bogata i slatka, napravljena od slojeva tankog testa koje je ispunjeno seckanim orasima i zaslađena sirupom ili medom.
4. Teeples - diples
U slučaju da niste upoznati sa njima, Diples (tee - ples) je tradicionalni grčki desert napravljen od tankih listova testa koji se presavijeni prže dok ne postanu hrskavi. Kada se ohlade preliju se nadevom od meda i cimeta, a možete ih posipati mlevenim orasima.
Pogledajte i 5 brzih deserata za koje vam ne treba iskustvo
5. Loukoumades (loptice od meda)
Loukoumades su popularni grčki slatkiši. Ukoliko ste bar jednom posetili Grčku, onda ste sigurno upoznati sa ukusom ovog sočnog deserta. Zlatne kuglice su u stvari prženo testo koje se nakon prženja potapa u slatki sirup, a može se posuti cimetom i orasima.
6. Kataifi
Kataifi, zajedno sa baklavama je jedan od najpopularnijih i najukusnijih grčkih deserta. Napravljen je sa posebnom vrstom testa koje se zove kataifi ili kadaifi. Preliva se sirupom od šećera i vode.
7. Kokakia (grčki kremasti desert)
Kokakia je kremasti grčki kolač, ispunjen bogatim kremom, potpoljen u slatkom sirupu i preliven čokoladom. Nakon potapanja u sirup, ovaj kolač se može uvaljati u kokos.
Pogledajte i Najbolji ulični specijaliteti širom sveta
8. Melomakarona (Kolačići od meda)
Melomakarona su ukusni kolačići i nije ih teško napraviti. Oni su mekani i sočni, oboreni u sirupu od meda i pokriveni seckanim orasima.
9. Galaktoboureko (Mlečna pita)
S obzirom da ovaj recept uključuje testo, potrebno je više vremena za pripremu, ali na kraju ćete videti da vredi. Ovaj desert nije ništa drugo nego slojevito, ukusno lisnato pecivo. Galaktoboureko se pravi drugačije od ostrva do ostrva u Grčkoj. Gust i kremasti krem nalazi se između dve kore od testa koje su natopljene šećernim sirupom. Krem je nekad pravljen od narandže, ali se tradicionalno pravi sa kremom od vanile.
Pogledajte i Najpoznatija jela evropskih zemalja
10. Halvas (Griz puding)
Prilikom pripreme grčke halve, griz se prvo potopi u ulju, donoseći neodoljiv miris, a zatim potopi u topli sirup, sa aromama i mešavinom cimeta i karanfilića. Pravi se sa bademima, orasima, pistaćima, suvim grožđem...
Ukoliko ove godine, dane odmora provodite u Grčkoj, predlažemo da svakog dana probate po jedan, tradicionalni grčki desert.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Ženski magazin
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak