Kolač koji ćete sigurno pronaći u svim grčkim poslastičarnicama je portokalopita. Ovaj kolač pravi se od pomorandže i preliva se sirupom od istog voća. Za njega su vam potrebne gotove iscepkane kore koje ćete pomešati sa sočnom smesom od pomorandže. Iako ne izgleda tako, nije teško, a osvežavajući ukus ove pite osvojiće vas na prvi zalogaj, tako da ćete poželeti da je pravite mnogo češće. Podjednako je dobra i ukusna kao klasična grčka baklava, jedino što je slabijeg ukusa od nje. Ako želite, kada bude gotova, možete je poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile.
Sastojci:
Za sirup:
- 700 g šećera
- 500 g vode
- 300 g soka od pomorandže
Za pitu:
- 2 pomorandže
- 1 pakovanje kora
- 250 g šećera
- 250 g ulja
- 250 g mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 3 jaja
Priprema:
Pomešajte sastojke za sirup i čim provri sklonite sa ringle. Stavite 2 pomorandže da se kuvaju jedan sat, pa iscedite sok i ostavite pulpu. Zgužvajte svaku koru, pa ih poređajte u tepsiju i pecite u rerni dok se potpuno ne osuše. U blender dodajte pulpu i šećer, pa ga nakon jednog minuta isključite. Zatim dodajte jaja, mleko, ulje, ekstrakt vanile, koricu pomorandže, prašak za pecivo, sodu i mutite dok smesa ne postane homogena, pa je prebacite u činiju. Rukama izmrvite kore, pa ih dodajte u činiju sa smesom i sve izmešajte kutlačom. Sve to stavite u nauljen pleh. Pecite oko 40 minuta, pa gotov kolač odmah zalijte hladnim sirupom. Kada ga potpuno upije spreman je za posluživanje.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus