Ako volite ribu, ali i začinjenu hranu onda je ovo pravi recept za vas. Šaran u kari sosu sa dosta začina je odličan predlog za ručak, a možete da poslužite sa pirinčem ili krompir salatom. Pošto u ovo jelo ide dosta začina, ako vam je neki previše slobodno ga izbacite. Ako postite ili slavite Svetog Nikolu šaran mora da se nađe na vašem jelovniku. 

Sastojci:

  • 500 g šarana 

Za mariniranje:

  • 1/4 kašičice kurkume u prahu 
  • 1 kašičica čilija u prahu 
  • 3/4 kašičice soli 

Za sos:

  • 1 kašičica kumina
  • 2 kašičice tucane paprike 
  • suva paprika (ako imate)
  • 10 čenova belog luka 
  • 2-3 ljute papričice 
  • 1,5 kašičica čilija u prahu 
  • 1,5 kašičica korijandera u prahu 
  • 1/4 kašičice kurkume u prahu 
  • 4 kašike vode (može i više ako vidite da je potrebno)

Još:

  • 2 srednja crna luka 
  • par listova bosiljka 
  • 4 kašike tamarind sosa (pomešajte 1 kašiku tamirand paste sa vodom, treba da bude retko)
  • 250 ml vode 
  • 4 kašike kokosovog mleka 
  • malo listova korijandera 

Priprema:

Očistite, operite i osušite komade ribe. Dodajte kurkumu, čili u prahu, posolite i dobro promešajte. Ostavite oko 30 minuta. U tiganju kratko propržite kumin, beli luk, ljutu papriku, suvu papriku i začine, sve sem kurkume i korijandera. Zatim sipajte u blender i usitnite. Dodajte kurkumu i korijander, kao i vodu i nastavite da mikstate. Ispržite ribu i izvadite je na tanjir. U isti tiganj dodajte još ulja, pa propržite seckani crni luk. Kada se proprži dodajte sos koji ste prethodno napravili i kuvajte par minuta uz konstatno mešanje. Posolite. Dodajte tamirand sos i vodu. Lagano promešajte. Kada proključa vratite ribu i poklopite. Kuvajte 5 minuta, pa sipajte kokosovo mleko, promešajte i kuvajte još 10 minuta poklopljeno. Ukrasite seckanim listovima svežeg korijandera, promešajte i dinstajte minut.