Ako volite ribu, ali i začinjenu hranu onda je ovo pravi recept za vas. Šaran u kari sosu sa dosta začina je odličan predlog za ručak, a možete da poslužite sa pirinčem ili krompir salatom. Pošto u ovo jelo ide dosta začina, ako vam je neki previše slobodno ga izbacite. Ako postite ili slavite Svetog Nikolu šaran mora da se nađe na vašem jelovniku.
Sastojci:
- 500 g šarana
Za mariniranje:
- 1/4 kašičice kurkume u prahu
- 1 kašičica čilija u prahu
- 3/4 kašičice soli
Za sos:
- 1 kašičica kumina
- 2 kašičice tucane paprike
- suva paprika (ako imate)
- 10 čenova belog luka
- 2-3 ljute papričice
- 1,5 kašičica čilija u prahu
- 1,5 kašičica korijandera u prahu
- 1/4 kašičice kurkume u prahu
- 4 kašike vode (može i više ako vidite da je potrebno)
Još:
- 2 srednja crna luka
- par listova bosiljka
- 4 kašike tamarind sosa (pomešajte 1 kašiku tamirand paste sa vodom, treba da bude retko)
- 250 ml vode
- 4 kašike kokosovog mleka
- malo listova korijandera
Priprema:
Očistite, operite i osušite komade ribe. Dodajte kurkumu, čili u prahu, posolite i dobro promešajte. Ostavite oko 30 minuta. U tiganju kratko propržite kumin, beli luk, ljutu papriku, suvu papriku i začine, sve sem kurkume i korijandera. Zatim sipajte u blender i usitnite. Dodajte kurkumu i korijander, kao i vodu i nastavite da mikstate. Ispržite ribu i izvadite je na tanjir. U isti tiganj dodajte još ulja, pa propržite seckani crni luk. Kada se proprži dodajte sos koji ste prethodno napravili i kuvajte par minuta uz konstatno mešanje. Posolite. Dodajte tamirand sos i vodu. Lagano promešajte. Kada proključa vratite ribu i poklopite. Kuvajte 5 minuta, pa sipajte kokosovo mleko, promešajte i kuvajte još 10 minuta poklopljeno. Ukrasite seckanim listovima svežeg korijandera, promešajte i dinstajte minut.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem