Ravanija je stari orijentalan kolač, koji se pre svega bio zastupljen u Turskoj, a danas se i dalje pravi baš zbog svoje jednostavne pripreme i jeftinih sastojaka. U Grčkoj ovaj kolač zovu još ravani, a u Bosni lutma ili nutma. On je neka vrsta koha od griza, koji se preliva ušpinovanim šećerom, a po želji ukrašava sitno iseckanim orasima, kokosom ili suvim grožđem. S obzirom na to da je popularan i u mnogim balkanskim zemljama, možda ste se susretali sa različitim varijantama, a evo kako da ravani kolač umesto klasičnog sa grizom napravite sa jogurtom.
Sastav:
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 250 g jogurta
- 100 g putera
- 50 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 400 g brašna
Za sirup:
- 700 g šećera
- 500 ml vode
- 2 kašike limunovog soka
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, jogurtom, uljem i rastopljenim puterom. Dodajte prašak za pecivo i brašno i opet uključite mikser. Tepsiju premažite uljem, pa u nju izručite testo i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C 35-40 minuta. Sastojke za sirup kuvajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. Zalijte ohlađen kolač mlakim sirupom, pa ga onda poslužite.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno