Ravanija je stari orijentalan kolač, koji se pre svega bio zastupljen u Turskoj, a danas se i dalje pravi baš zbog svoje jednostavne pripreme i jeftinih sastojaka. U Grčkoj ovaj kolač zovu još ravani, a u Bosni lutma ili nutma. On je neka vrsta koha od griza, koji se preliva ušpinovanim šećerom, a po želji ukrašava sitno iseckanim orasima, kokosom ili suvim grožđem. S obzirom na to da je popularan i u mnogim balkanskim zemljama, možda ste se susretali sa različitim varijantama, a evo kako da ravani kolač umesto klasičnog sa grizom napravite sa jogurtom.

Sastav:

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g jogurta
  • 100 g putera
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 g brašna

Za sirup:

  • 700 g šećera
  • 500 ml vode
  • 2 kašike limunovog soka

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, jogurtom, uljem i rastopljenim puterom. Dodajte prašak za pecivo i brašno i opet uključite mikser. Tepsiju premažite uljem, pa u nju izručite testo i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C 35-40 minuta. Sastojke za sirup kuvajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. Zalijte ohlađen kolač mlakim sirupom, pa ga onda poslužite.