Krempite su čuveni kolač koji se lako pravi i postoji nekoliko verzija koje svaka domaćica prilagođava sebi. Obično se prave od lisnatog testa, a između je fil koji se pravi od pudinga od vanile. Postoje i brže verzije koje se ne peku, to su takozvane lažne krempite. Italijani imaju svoju recepturu koja se razlikuje u jednom sastojku. Taj tajni sastojak je slatka pavlaka koju oni dodaju u ohlađeni puding od vanile. Takođe, oni za koru ne koriste lisnato testo nego prave mekanu koru, ali to rade i neke srpske domaćice.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 l vode
  • 180 g pudinga od vanile
  • rendana kora limuna
  • 6 kašika šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, kao i ulje. Dobro sjedinite. Sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite na 180°C nekih 25 minuta. Kada se ohladi isecite koru na 2 jednaka dela. U vodu dodajte rendanu koru limuna, šećer i puding od vanile, pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Ohladite, pa dodajte slatku pavlaku i dobro umutite. Jednu koru stavite u odgovarajuću tepsiju, a zatim sipajte fil preko. Na kraju stavite i drugu koru i ostavite u frižideru minimun 2-3 sata. Pospite šećerom u prahu.