Krempite su čuveni kolač koji se lako pravi i postoji nekoliko verzija koje svaka domaćica prilagođava sebi. Obično se prave od lisnatog testa, a između je fil koji se pravi od pudinga od vanile. Postoje i brže verzije koje se ne peku, to su takozvane lažne krempite. Italijani imaju svoju recepturu koja se razlikuje u jednom sastojku. Taj tajni sastojak je slatka pavlaka koju oni dodaju u ohlađeni puding od vanile. Takođe, oni za koru ne koriste lisnato testo nego prave mekanu koru, ali to rade i neke srpske domaćice.
Sastojci:
- 5 jaja
- 120 g šećera
- 5 kašika brašna
- 5 kašika ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 1 l vode
- 180 g pudinga od vanile
- rendana kora limuna
- 6 kašika šećera
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, kao i ulje. Dobro sjedinite. Sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite na 180°C nekih 25 minuta. Kada se ohladi isecite koru na 2 jednaka dela. U vodu dodajte rendanu koru limuna, šećer i puding od vanile, pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Ohladite, pa dodajte slatku pavlaku i dobro umutite. Jednu koru stavite u odgovarajuću tepsiju, a zatim sipajte fil preko. Na kraju stavite i drugu koru i ostavite u frižideru minimun 2-3 sata. Pospite šećerom u prahu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus