Kada volimo da jedemo slatkiše, nije toliko bitno da li će nakon ručka biti poslužen kolač ili torta. Međutim, ako je tu omiljeni sastojak, čokolada, onda su sva čula zadovoljena. Sa voćem, jogurtom, kao biskvit, kuglice ili rolat, oblik ili sastav možda ne odlučuje uvek, ali to, da li je komplikovano za spremanje, koliko je kremast i da li u sastav ide čokolada često zna da utiče na izbor kolača. Međutim, ako stvarno želite da pravite neki rolat, uzmite recept za kolač ptičije mleko, od belog fila prelivenog istopljenom čokoladom.

Sastav:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 20 g kakaoa
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 50 g brašna

Za fil:

  • 5 belanaca
  • 300 g šećera u prahu
  • 15 g želatina

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, pa sipajte brašno, kukuruzni skrob, kakao, sve dobro promešajte i izlijte u pleh obložen pleh papirom. Koru pecite 20 minuta na 170°C. Belanca pomešajte sa šećerom u prahu, mutite miskerom, dodajte želatin, pa dobijenom smesom prelijte koru, umotajte u rolat i ostavite jedan sat u fližideru. Istopljenu čokoladu koristite za prelivanje rolata.