Kafa, jedan on najpopularnijih napitaka od mlevenog zrna, ispija se širom sveta tokom celog dana. Ako je volite ne samo u svom klasičnom obliku, već vam odgovara i kada se nađe u tortama i kolačima, onda je ovo pravi recept za vas. Ovaj penasti kolač sa keksima i kakaom na vrhu odličan je za sve koji vole kombinaciju kafe i slatkog. Za njegovo spremanje neće vam trebati mnogo vremena, ne peče se, a kada se ohladi bićete zadovoljni dobijenim rezultatom.
Sastojci:
- 250 g mlevenog kakao keksa
- 100 g putera
- 5 belanaca
- 300 g šećera u prahu
- 15 g želatina
- 3 kašike nes kafe
- 20 g kakaoa
Priprema:
Mleveni keks pomešajte sa rastopljenim puterom, dobro izmešajte i sipajte u kalup za kolače, pa kašikom dobro utapkajte. Posudi sa belancima dodajte šećer, mikserom mešajte, pa postepeno sipajte želatin i dobro mutite. Smesu podelite na dva dela i u jednu od njih stavite nes kafu, koju ste prethodno sa malo hladne vode umutili da dobijete penu. U kalup sipajte belu smesu, a zatim i onu sa kafom, sve izmešajte i ostavite u fližideru da se hladi jedan sat, pa je na kraju pospite kakaom.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom