Ako vam se uskoro bliži rođendansko slavlje i tražite savršen recept za kolač vašeg deteta, ne morate više o tome da razmišljate. U takvim prilikama najviše se biraju i prave kremasti čokoladni kolači, koje su izdašni, ali i ne tako komplikovani za pravljenje. Ako uz to još imate i mnogo obaveza, onda će svaki predlog biti dobrodošao, tako da ćete sigurno uzeti u razmatranje i ovaj recept. Za ovaj kolač biće vam potrebni keksi, sastojci za beli i crni fil koji se brzo prave, a neće vam trebati za ovu priliku ni mikser ni rerna.

Sastojci:

  • 300 g keksa
  • 100 ml mleka
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 50 g kakaoa

 Za beli fil:

  • 1 l mleka
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 20 g putera
  • 10 ml esencije vanile

Za crni fil:

  • 20 g šećera
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 20 g kakaa
  • 300 ml mleka
  • 80 g čokolada
  • 20 g maslaca
  • 10 ml esencije vanile

Priprema:

U mleko na šporetu dodajte šećer, maslac, kakao, sve izmešajte pa prelijte preko izmrvljenih keksi, promešajte, pa stavite u kalup ili na tacnu i ostavite u fližideru da se hladi 20 minuta. Mleko pomešajte sa šećerom, brašnom, skrobom, maslacem i esencijom vanile, promešajte sve i kuvajte, pa takoprelijte preko keksa i ostavite ponovo da se hladi 20 minuta. Zatim mleku na šporetu dodajte šećer, skrob, kakao, čokoladu, maslac, aromu vanile i uz mešanje kuvajte, pa sipajte u kalup preko belog fila i ostavite da se hladi sat vremena.