Pred vama je starinski kolač sa orasima i džemom popularnog naziva London štanglice koji je rado viđen gost na srpskoj trpezi, a posebno na onoj slavskoj. Izuzetno su izdašne i ukusne, lako se seku i savršeno uklapaju na svečanom ovalu.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 4 jaja
  • 120 g omekšalog putera
  • 70 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 rendana kora od limuna
  • džem od kajsija (može i neki drugi)
  • 150 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom. U to dodajte omekšali puter i brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo. Na kraju umešati i koricu limuna. Dobijeno testo rukama utapkajte u pleh koji ste prethodno podmazali ili stavili pek papir. Preko testa namažite džem, ali ne predebelo. U međuvremenu umutite belanca sa šećerom u prahu pa u to umešajte mlevene orahe. Sve premažite preko džema i stavite u rernu koja je prethodno ugrejana na 200C . Peče se 25 do 30 minuta. Ispečen kolač odmah isecite na štangle i pospite šećerom u prahu.