Pred vama je starinski kolač sa orasima i džemom popularnog naziva London štanglice koji je rado viđen gost na srpskoj trpezi, a posebno na onoj slavskoj. Izuzetno su izdašne i ukusne, lako se seku i savršeno uklapaju na svečanom ovalu.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 4 jaja
- 120 g omekšalog putera
- 70 g šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 rendana kora od limuna
- džem od kajsija (može i neki drugi)
- 150 g šećera u prahu
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom. U to dodajte omekšali puter i brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo. Na kraju umešati i koricu limuna. Dobijeno testo rukama utapkajte u pleh koji ste prethodno podmazali ili stavili pek papir. Preko testa namažite džem, ali ne predebelo. U međuvremenu umutite belanca sa šećerom u prahu pa u to umešajte mlevene orahe. Sve premažite preko džema i stavite u rernu koja je prethodno ugrejana na 200C . Peče se 25 do 30 minuta. Ispečen kolač odmah isecite na štangle i pospite šećerom u prahu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem