Ukus mediterana budi uspomene na more, sunce i uživanje. Giros je tradicionalno grčko jelo koje se lako priprema i zadovoljava najosetljivija čula ukusa.
Približimo se Grčkoj kulinarskim umećem. Nije teško napraviti giros.
Sastojci
Za giros:
1 kg svinjskih šnicli od buta (tanje sečeno, ali ne pretanko)
3 ravne kašičice senfa
1 ravna kašičica sušenog origana
1 ravna kašičica bibera (ili pola kašičice ako ne volite pikantno)
1 ravna kašičica soli
2-3 kašike maslinovog ulja + par kašika ulja za prženje
Tortilje:
Recept za domaće tortilje pogledajte OVDE
Tzatziki salata:
2 veća krastavca ili oko 600 g
2 pavlake ili 400 ml
gotov začin za tzatziki ili:
veza sitno seckane sveže mirođije
Dodaci:
Pomfrit: 1,5 kg krompira
1 veći crveni luk ili 6 strukova mladog luka
2 srednja paradajza
Priprema
Giros
Meso oprati, osušiti papirnim ubrusom, odstraniti masnoću pa svaku šniclu iseći na trakice oko 1 cm široke, a zatim trakice iseći tako da dobijete komadiće oko 3 cm duge. U jednu posudu stavite iseckano meso, dodajte začine i maslinovo ulje i dobro izmešajte da se sve lepo sjedini. Meso ostavite da odstoji poklopljeno u frižideru najmanje dva sata, a najbolje je celu noć. Meso pržite oko pola sata pre služenja da bi ostalo toplo. U šerpu sipajte ulje, kada se zagreje dodajte meso i pržite ga na srednjoj temperaturi. Meso će pustiti vodu pa će se najpre prvo dinstati u sopstvenom soku i začinima, a kada ispari tečnost potrebno je još nekih 5-10 min. pržiti ga uz stalno mešanje. Meso ne sme da bude reš, jer će biti tvrdo.
Tzatziki
Krastavce operite, obrišite ubrusom i oljuštite. Izrendajte krastavac na najsitnije (kao za parmezan). Pošto su krastavci puni vode, prebacite ih u cediljku i pritiskajte kašikom dok se skroz ne ocede. Zatim ih u nekoj činiji pomešajte sa pavlakom i začinima. Poklopite činiju i ostavite je u frižideru do sat vremena pre služenja.
Pomfrit
Ukoliko ste za zdraviju varijantu pomfrita onda krompir pripremite na sledeći način. Krompir oljuštite i iseckajte kao za pomfrit, dobro ga osušite mekanim ubrusom, posolite i dodajte par kašika ulja, sve lepo izmešajte pa ispecite u rerni pazeći da ne porumeni i ne bude reš.
Ostali dodaci
Crni luk isećite na rebarca a paradajz iseckajte na šnite.
Pogledajte ovde tradiciju grčke kuhinje, namirnice i začine koji se upotrebljavaju.
Služenje
Svaku tortilju bogato namažite punom kašikom tzatziki salate, pospite mesom, crnim lukom, paradajzom i na kraju pomfritom, Umotajte tortilju i poslužite uz zelenu salatu i pivo.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: grckainfo.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem