Ukus mediterana budi uspomene na more, sunce i uživanje. Giros je tradicionalno grčko jelo koje se lako priprema i zadovoljava najosetljivija čula ukusa.

Približimo se Grčkoj kulinarskim umećem. Nije teško napraviti giros.

Sastojci

Za giros:

1 kg svinjskih šnicli od buta (tanje sečeno, ali ne pretanko)

3 ravne kašičice senfa

1 ravna kašičica sušenog origana

1 ravna kašičica bibera (ili pola kašičice ako ne volite pikantno)

1 ravna kašičica soli

2-3 kašike maslinovog ulja + par kašika ulja za prženje

Tortilje:

Recept za domaće tortilje pogledajte OVDE

Tzatziki salata:

2 veća krastavca ili oko 600 g

2 pavlake ili 400 ml

gotov začin za tzatziki ili:

veza sitno seckane sveže mirođije

3 čena belog luka (sitno secknog)

so po ukusu

prstohvat bibera

Probajte i ovaj recept za grčki giros.

Dodaci:

Pomfrit: 1,5 kg krompira

1 veći crveni luk ili 6 strukova mladog luka

2 srednja paradajza

Priprema

Giros

Meso oprati, osušiti papirnim ubrusom, odstraniti masnoću pa svaku šniclu iseći na trakice oko 1 cm široke, a zatim trakice iseći tako da dobijete komadiće oko 3 cm duge. U jednu posudu stavite iseckano meso, dodajte začine i maslinovo ulje i dobro izmešajte da se sve lepo sjedini. Meso ostavite da odstoji poklopljeno u frižideru najmanje dva sata, a najbolje je celu noć. Meso pržite oko pola sata pre služenja da bi ostalo toplo. U šerpu sipajte ulje, kada se zagreje dodajte meso i pržite ga na srednjoj temperaturi. Meso će pustiti vodu pa će se najpre prvo dinstati u sopstvenom soku i začinima, a kada ispari tečnost potrebno je još nekih 5-10 min. pržiti ga uz stalno mešanje. Meso ne sme da bude reš, jer će biti tvrdo.

Tzatziki

Krastavce operite, obrišite ubrusom i oljuštite. Izrendajte krastavac na najsitnije (kao za parmezan). Pošto su krastavci puni vode, prebacite ih u cediljku i pritiskajte kašikom dok se skroz ne ocede. Zatim ih u nekoj činiji pomešajte sa pavlakom i začinima. Poklopite činiju i ostavite je u frižideru do sat vremena pre služenja.

Pomfrit

Ukoliko ste za zdraviju varijantu pomfrita onda krompir pripremite na sledeći način. Krompir oljuštite i iseckajte kao za pomfrit, dobro ga osušite mekanim ubrusom, posolite i dodajte par kašika ulja, sve lepo izmešajte pa ispecite u rerni pazeći da ne porumeni i ne bude reš.

Ostali dodaci

Crni luk isećite na rebarca a paradajz iseckajte na šnite.

Pogledajte ovde tradiciju grčke kuhinje, namirnice i začine koji se upotrebljavaju.

Služenje

Svaku tortilju bogato namažite punom kašikom tzatziki salate, pospite mesom, crnim lukom, paradajzom i na kraju pomfritom, Umotajte tortilju i poslužite uz zelenu salatu i pivo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: grckainfo.com