Trpeza u Bosni nezamisliva je bez urmašica ili hurmašica, a ovaj kolač preliven šećernim sirupom "odomaćio" se i na našoj trpezi. Postoji mnogo verzija ovog jednostavnog kolača, a ovo je originalni recept po kom se urmašice prave u starinskim poslastičarnicama. Za ovaj recept, za mere se koristi šoljica od 100 mililitara.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 200 g maslaca
  • 500 g brašna

Za preliv:

  • 9 šoljica šećera
  • 9 šoljica vode
  • 1 limun
  • jezgro oraga za ukrašavanje (opciono)

Priprema:

Umutite mikserom jaja sa šećerom, dodajte maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa još malo mutite. Potom dodajte brašno i mesite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Testo bi trebalo da se odvaja od ruke, ali ne sme da bude previše tvrdo. Od testa oblikujte kuglice koje su malo veće od oraha, pa ih spljoštite i pritisnite sa jedne strane uz rende. Slažite urmašice na suvi pleh i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne porumene. 

Za to vreme pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, pa dobro promešajte da se šećer rastopi. Dodajte sok od jednog limuna, pa kuvajte dok ne počne da vri. Potom skinite sa vatre, pa vruć preliv sipajte preko ohlađenih urmašica koje su ostale u tepsiji. Ostavite da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći. Po želji, na svaku urmašicu stavite polovinu jezgra oraha i služite.

Izvor: Telegraf.rs