Jela i poslastice od testa su po pravilu potekla od vojvođanskih paora, jer je u njihovoj osnovi ono što svako seosko domaćinstvo uvek ima. Brašno, jaja, prezle i domaći pekmez. To je dovoljno da se naprave tašci – mekani zalogaji koji jednostavno ne mogu da se ne vole. U emisiji Nataše Pavlović "Praktična žena" gost je bio Žarko Jelinić koji je na Instagramu poznatiji kao Žarko Nije, gde svoje pratioce iznova oduševi novim receptima. Ovaj put je pokazao je kako se prave tradicionalni tašci na starinski način.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- 1 jaje
- prstohvat soli
Nadev:
- marmelada po ukusu
Posip:
- 250 g prezli
- 3 vanilin šećera
- 4 kašike šećera
- cimet po želji
Priprema:
Za testo u brašno dodajte celo jaje, malo soli, ulijte mlaku vodu pa sve lepo zamesite. Testo lepo obradite rukama, pa ga ostavite da odmori oko pola sata. Nakon tog vremena razvucite ga oklagijom što tanje. Testo čašom ili modlom vadite kao za krofne, unutra stavite po kašiku marmelade, pa preklopite i zatvorite prstima. Taške spuštajte u ključalu vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu nekih par minuta. Na zagrejanom ulju propržite prezle, dodajte im vanilin šećer i šećer, a na kraju i cimet. Kuvane taške direktno prebacite u tiganj sa prezlama i dobro ih uvaljajte. Kada se prohlade spremne su sa služenje.
Izvor: Praktična žena
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus