Bilo da su slane ili slatke, kiflice su rado viđene na trpezama u kućama širom Srbije. Iako svaka domaćica ima svoj omiljeni recept za kiflice, teško je odoleti nekim novim prepisima koji obećavaju mekane, ukusne, rolnice, a još ako mirišu na vanilu - stvar je prilično jasna, definitivno će biti isprobane.

Ukusne su i sutradan, a mogu se i zalediti pre pečenja, pa ćete tako uvek imati sveže, domaće pecivo na dohvat ruke.

Sastojci:

Za testo:

  • 400 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 4 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 20 g svežeg kvasca
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 40 g pudinga od vanile
  • 300 ml mleka
  • 4 kašike šećera

Priprema:

Puding skuvajte po upustvu sa kesice, prekrijte prijanjajućom folijom, kako se ne bi uhvatila korica i ostavite ga da se ohladi. U dublju posudu sipajte mlako mleko, kvasac i šećer, pa ostavite da se aktivira. Zatim dodajte ulje, so i belance (žumance ostavite za premazivanje). Sve promešajte, pa dodajte brašno i umesite glatko testo koje je odvaja od zidova posude. Ostavite ga na toplom da narasta oko 45 minuta. Testo potom prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga podelite na četiri lopte. Svaku loptu razvijte u veći krug i podelite na osam trouglova jednake veličine. Na svaki trougao stavite kašiku pudinga i pažljivo urolajte u formu kiflice. Kiflice poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, pa ih premažite razmućenim žumancetom. Ostavite ih 15 minuta da još malo narastu. Kiflice pecite na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene. Po želji ih pre služenja pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa