Uživaćete u svakom zalogaju ovih preukusnih kiflica punjenih džemom. A kada u testo dodate i dve kašike pavlake ostaju mekane danima. Ukusom podsećaju na starinske bakine kiflice.
Sastojci:
- 600-650 g brašna
- so
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 200 ml tople vode
- 75 ml ulja
- 1 jaje
- 2 kašike kisele pavlake
Za punjenje:
- džema po izboru
Za premazivanje:
- 1 jaje
- so
- kašika mleka
Priprema:
Razmutite kvasac sa 100 ml tople vode, kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostavite na toplom desetak minuta, da nadođe. U aktiviran kvasac dodajte polovinu prosejanog brašna, so, jaje, ulje, kiselu pavlaku i ostatak vode. Rukama umesite glatko testo, postepeno dodavajući ostatak brašna. Testo prekrijte i ostavite da odmara 30 minuta.
Podelite testo na 8 jufkica. Jufke istanjite u pravougaonike. Jedan deo testa isecite na trakice debljine oko 1 cm. Duž ivice, koja nije isečena, namažite džem, pa testo urolajte u kiflice. Pleh obložite papirom za pečenje (ili premažite uljem) pa preko stavite kiflice.
Premažite testo sa umućenim jajetom sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumene (oko 20-30 minuta).
Vruće kiflice pokvasite sa vodom i prekrijte krpom (ili folijom). Sačekajte da se prohlade, pa ih pospite sa šećerom u prahu.
Izvor: Cooking.rs
Teleće pečenje sa šargarepom
Posna torta sa orasima i džemom od kajsija
Tri vrste kanapea za slave i praznike
Kako da napravite najlepši pleteni slavski kolač
Novi MONDO podkast “Keš ekspert”: Poznata glumica otkriva kako da planirate svoje finansije!