Uživaćete u svakom zalogaju ovih preukusnih kiflica punjenih džemom. A kada u testo dodate i dve kašike pavlake ostaju mekane danima. Ukusom podsećaju na starinske bakine kiflice.

Sastojci:

  • 600-650 g brašna 
  • so
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 200 ml tople vode
  • 75 ml ulja
  • 1 jaje
  • 2 kašike kisele pavlake

Za punjenje:

  • džema po izboru

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • so
  • kašika mleka

Priprema:

Razmutite kvasac sa 100 ml tople vode, kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostavite na toplom desetak minuta, da nadođe. U aktiviran kvasac dodajte polovinu prosejanog brašna, so, jaje, ulje, kiselu pavlaku i ostatak vode. Rukama umesite glatko testo, postepeno dodavajući ostatak brašna. Testo prekrijte i ostavite da odmara 30 minuta.

Podelite testo na 8 jufkica. Jufke istanjite u pravougaonike. Jedan deo testa isecite na trakice debljine oko 1 cm. Duž ivice, koja nije isečena, namažite džem, pa testo urolajte u kiflice. Pleh obložite papirom za pečenje (ili premažite uljem) pa preko stavite kiflice.

Premažite testo sa umućenim jajetom sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumene (oko 20-30 minuta).

Vruće kiflice pokvasite sa vodom i prekrijte krpom (ili folijom). Sačekajte da se prohlade, pa ih pospite sa šećerom u prahu.

Izvor: Cooking.rs

Instagram/cooking_with_larisa Kiflice sa džemom