Domaće kiflice su svima omiljene, ali ukoliko se dobro ne pripreme desi se da budu tvrđe. Takođe ako se ne pojedu odmah često se desi da sutradan nisu za jelo, jer se skroz stvrdnu što bitno utiče i na njihov ukus. Postoje načini kako da kiflice budu mekane i da ostanu sveže i dan posle.

Prvi način je da napravite kiflice koje će biti tako mekane i testo će biti tako kvalitetno da na njihovu mekoću neće uticati ako par dana budu stajale. A drugi način je da ih pravilno odložite, sprečite da se stvrdnu, osuše i da se na njima pojavi buđ.

Kiflice će zadržati svoju mekoću ako dobro umesite testo i date vremena kvascu da se aktivira. Dakle, za dobre kiflice je neophodno da testo odstoji i narasta. Izuzetno je važno da za aktivaciju kvasca koristite toplo mleko. U slučaju da pripremate sa svežim kvascem u mleko stavite kašičicu šećera izdrobite kvasac i ostavite da odstoji 15 minuta, pa ga tek onda umešajte sa ostalim sastojcima. Takođe ukoliko u testo dodate pavlaku, jogurt ili kefir, a oni će učiniti da budu još mekše i vazdušastije.

Kada zamesite testo ono što je jako važno je da ostavite da odstoji bar 2 sata. Upravo u tome je trik kako da kiflice budu mekane, a da sačuvaju svežinu. Kvasac će kiflice učiniti vazdušastim i mekim kao duša. Kada testo odstoji i kada naraste onda ga još malo premesite pre neko što ga razvučete oklagijom.

Receptura zasigurno utiče na to koliko dugo će kiflice ostati sveže, no, treba obratiti i pažnju na to kako i gde ih odlažete da biste produžili njihovu svežinu. Evo par trikova.

Ostavite kiflice da se ohlade

Najveća greška koju možete učiniti jeste da kiflice odložite pre nego što se njihova temperatura izjednači sa spoljašnjom temperaturom. Ako ih vruće upakujete, recimo, u plastičnu kutiju i tako ostavite dan dva, ili više, značajno povećavate mogućnost da upropastite njihov kvalitet. Pre svega, zbog toplote će kiflice ispuštati vlagu, a vlaga je odličan teren za razmnožavanje mikroorganizama, odnosno buđi.

Ne stavljajte kiflice u frižider

Mnogi misle da ako stave kiflice u frižider da će biti mekane i sutradan. Ovo uverenje potiče odatle što mnogi čuvaju hleb u frižideru kako bi sprečili stvaranje buđi i produžili njegovu svežinu. Međutim, to ne važi i za kiflice, s obzirom na to da je ovo sasvim drugačija vrsta testa.

Nemojte čuvati kiflice na otvorenom

Ovo je, takođe, jedna od najčeščih grešaka kako da kiflice ne budu mekane i sutradan. Mnogi ih samo ostave u činiji, misleći da je najbolje da ih ne diraju jer će tako zadržati svoj kvalitet. Ovo, takođe, nije istina. Kada kiflice predugo stoje na vazduhu postanu tvrde i nisu više tako vazdušaste i mekane koliko biste hteli. To, takođe smanjuje kvalitet njihovog ukusa.

Izvor: Stvar ukusa