Ekleri su tipičan francuski kolač koji je postao poznat širom sveta. Čak i ako nikada niste jeli ovu poslasticu, verovatno vam je ukus poznat. Svilenkasti fil između hrskavih korica podseća na princes krofne, ali sa ekleri prelivaju čokoladom.
Za izradu eklera nije potrebno veliko umeće, ali iziskuju nešto više vremena. Ipak, sav trud će se isplatiti, jer ćete na kraju uživati u raju za nepca.
Sastojci:
Za koricu:
- 250 ml vode
- 125 g maslaca
- 150 g oštrog brašna
- 1 kašika šećera
- 4 jajeta
- prstohvat soli
Za fil:
- 500 ml mleka
- 4 žumanceta
- 100 g šećera
- 2 kašike gustina
- 100 ml slatke pavlake
- ekstrakt vanile
Za preliv:
- 70 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, dodajte so, šećer i puter i sve ostavite da provri. U to dodajte brašno i mešajte na vrućoj ringli dok ne provri. U ohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći mikserom. Kada dobijete kompaktnu smesu, prebacite je u poslastičarski špric, pa istiskajte na papir obložen pek papirom. Istiskajte testo dužine oko 7 cm i pecite na 200 C dok ne porumeni, ali ne otvarajte rernu dok se peku kako testo ne bi spalo. Mleko stavite da provri, a u međuvremenu umutite žumance sa šećerom, aromom vanile i gustinom. U mleko koje ključa sipajte masu sa žumancima i skuvajte fil, pa ga ostavite da se u potpunosti ohladi. Kada se ohladi dobro ga umutite mikserom, dodajte slatku pavlaku, pa ponovo sve umutite. Čokoladu i slatku pavlaku otopite na tihoj vatri. Gotove eklere presecite na pola, napunite filom, pa umačite u čokoladni preliv. Kada se dobro ohlade može ih poslužiti.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem