Gošća Nataše Pavlović u emisiji "Praktična žena" bila je Stanislava Tarabuk mnogima poznata po svom kulinarskom blogu kuvajte sa Stašom. Ovaj put je pripremila nežnu tortu sa jagodama i beze koricama, koje se tope u ustima pri svakom zalogaju.
Možete koristiti zamrznute jagode, ali je ipak lepša sa svežim koje već mogu da se nađu na pijacama i u prodavnicama. Priprema nije previše komplikovana, a torta je idealna za svečanu prolećnu trpezu.
Sastojci:
Za koru:
- 5 belanaca
- 250 g prah šećera
- 1 kašika sirćeta
Za fil:
- 5 žumanaca
- 125 g putera
- 2 kašike oštrog brašna
- 4 kašike šećera
- 330 ml mleka
- 1 kesica vanilin šećera
I još:
- 500 ml slatke pavlake
- 500 g jagoda
Priprema:
Belanca mutite na najjačoj brzini uz postepeno dodavanje šećera kašiku po kašiku, a na kraju dodajte i sirće. Treba da dobijete čvrst sneg od belanaca. Smesu preručite u pleh obložen pek papirom i špatulom ravnomerno rasporedite. Koru sušite u prethodno zagrejanoj rerni na 150 C oko 35 minuta. Kada je pečena i prohlađena uzdužno je podelite na dva dela. Za fil mleko stavite na ringlu da se zagreva, a za to vreme žumanca pomešajte sa šećerom, brašnom, vanilin šećerom i malo mleka, pa sve dobro umutite ručnom mutilicom. Kada se mleko zagrejalo lagano ulijte žumanca uz konstantno mešanje. Kuvajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne, pa ostavite da se ohladi. Maslac umutite miskerom, pa ga sjedinite sa ohlađenim filom. Slatku pavlaku umutite da dobijete šlag. Koru prvo filujte sa žutim filom, preko njega poređajte naseckane jagode, premažite slatkom pavlakom, preko stavite drugu koru, pa ponovite postupak. Tortu ukrasite ostatakom slatke pavlake i jagodama, pa je stavite u frižider da se ohladi nekoliko sati. Najbolje bi bilo da prenoći u frižideru, pa da je služite sutradan.
Izvor: Praktična žena
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način