Carigradska torta spada u najpopularnije balkanske deserte i toliko je raskošna da se navodno služila i turskim sultanima. Iako postoje brze varijante s oblandama, najveći ljubitelji ove savršene mešavine ukusa mlevenih oraha, mleka i vazdušastog patišpanja tvrde da je torta s korama jedina prava.
Sastojci:
Za kore:
- 200 g mlevenih oraha
- 50 g brašna
- 12 jaja
- 180 g šećera
Za fil:
- 500 ml mleka
- 250 g putera
- 60 g brašna
- 3 kesice vanilin šećera
- 80 g šećera u prahu
- 300 g mlevenih oraha
Priprema:
Najpre se pravi prva kora. Odvojte belanca od žumanaca i sačuvajte žumanca za kasnije. Umutiti šest belanaca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje polovine od spremljenog šećera. Potom dodati tri kašike od odvojene količine brašna, i 100 grama mlevenih oraha i dobro promešati. Preliti u kalup, obložen pek-papirom ili podmazan, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 15-20 minuta. Sve ponoviti s drugom polovinom sastojaka za koru i ispeći još jednu. Kad se kore ohlade, preseći ih horizontalno tako da dobijete ukupno četiri kore.
Za fil stavite 450 mililitara mleka da se kuva, a za to vreme u preostalom mleku razmutiti šećer u prahu (ostaviti 2-3 kašike sa strane za kasnije), vanilin šećer i brašno. Kad mleko počne da ključa, skloniti s vatre, sipati ovu mešavinu, pa smanjiti temperaturu, vratiti šerpu na vatru i kuvati kao puding, pa skloniti da se prohladi. U jednoj činiji umutiti puter i malo šećera u prahu, pa dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Potom tome dodati ohlađeni fil od mleka i uz mešanje varjačom dodati orahe. Na koru namazati fil, pa preklopiti novom korom i tako sve dok ne potrošite materijal. Tortbu premazati preostalim filom (po želji može i šlagom) i posudi seckanim ili mlevenim orasima.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem