Carigradska torta spada u najpopularnije balkanske deserte i toliko je raskošna da se navodno služila i turskim sultanima. Iako postoje brze varijante s oblandama, najveći ljubitelji ove savršene mešavine ukusa mlevenih oraha, mleka i vazdušastog patišpanja tvrde da je torta s korama jedina prava. 

Sastojci:

Za kore:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 50 g brašna
  • 12 jaja
  • 180 g šećera

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 250 g putera
  • 60 g brašna
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 80 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha

Priprema:

Najpre se pravi prva kora. Odvojte belanca od žumanaca i sačuvajte žumanca za kasnije. Umutiti šest belanaca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje polovine od spremljenog šećera. Potom dodati tri kašike od odvojene količine brašna, i 100 grama mlevenih oraha i dobro promešati. Preliti u kalup, obložen pek-papirom ili podmazan, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 15-20 minuta. Sve ponoviti s drugom polovinom sastojaka za koru i ispeći još jednu. Kad se kore ohlade, preseći ih horizontalno tako da dobijete ukupno četiri kore.

Za fil stavite 450 mililitara mleka da se kuva, a za to vreme u preostalom mleku razmutiti šećer u prahu (ostaviti 2-3 kašike sa strane za kasnije), vanilin šećer i brašno. Kad mleko počne da ključa, skloniti s vatre, sipati ovu mešavinu, pa smanjiti temperaturu, vratiti šerpu na vatru i kuvati kao puding, pa skloniti da se prohladi. U jednoj činiji umutiti puter i malo šećera u prahu, pa dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Potom tome dodati ohlađeni fil od mleka i uz mešanje varjačom dodati orahe. Na koru namazati fil, pa preklopiti novom korom i tako sve dok ne potrošite materijal. Tortbu premazati preostalim filom (po želji može i šlagom) i posudi seckanim ili mlevenim orasima.

Izvor: Stvar ukusa