Starinska poslastica, lenja pita, obično se pravi sa jabukama ili višanjama. Kombinacija biskvita i fila čine ovaj kolač mekanim i sočnim, a svaki zalogaj se prosto topi. Često se pravi u Srbiji jer je jednostavna, a sastojci su jeftini. Italijani su osmislili osvežavajuću poslasticu i voće zamenili jogurtom. Osvežavajuć i lagan kolač biće vaš prvi izbor, pogotovo ako ne volite previše slatko.

Postoje različite varijacije ovog recepta, a svaka domaćica ima svoju tajnu. 

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 120 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 200 g brašna
  • 12 g praška za pecivo

Za fil: 

  • 2 belanca
  • 100 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 300 g grčkog jogurta

Priprema:

Umutite penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i mleko i nastavite da mutite. Sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sjedinite mikserom. Vatrostalnu tepsiju dimenzija 22x30 cm nauljite i pospite brašnom, pa sipajte pola dobijene smese. Pecite na 180°C oko 30 minuta. 

Umutite belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte jogurt i špatulom lagano promešajte. Sipajte fil preko kore, a onda stavite drugu polovnu smese za koru. Vratite u rernu i pecite još pola sata. Sačekajte da se potpuno ohladi, pa secite i pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa