Misisipi pita nastala je u američkoj državi Misipi po kojoj je i dobila ime, a reč je o potpuno čokoladnoj poslastici, koja sadrži gnjecav čokoladni sos, preliven preko čokoladne kore. Reč blatnjava dodata je nešto kasnije, kada se njen recept proneo širom Amerike, jer je mnoge podsećala na obale reke Misisipi. Njen prvobitni recept datira još iz 1975. godine, a obično se kao dodatak služi kugla sladoleda od vanile.

Sastojci:

Za koru:

  • 220 g mlevenih čokoladnih biskvita
  • 90 g otopljenog putera

Za fil:

  • 150 g crne čokolade
  • 90 g putera
  • 2 jajeta
  • 80 g šećera
  • 100 ml punomasne pavlake

Za glazuru:

  • 150 g mlečne čokolade
  • 150 ml punomasne pavlake
  • 45 g meda
  • 175 šećera u prahu

Priprema:

Za koru pomešajte biskvite i istopljen puter, pa tom smesom obložite pleh obima 23 cm, po dnu i stranicama. Ohladite u frižideru 10 minuta dok pravite punjenje. Otopite čokoladu i puter na pari. U međuvremenu, umutite jaja i šećer pet minuta i dodajte pavlaku i čokoladnu smesu, sipajte preko kore koja je odstojala u frižideru. Stavite u rernu, pecite 40 minuta, ali vodite račina da se previše ne presuši, pa je potom rashladite. Za glazuru otopite čokoladu sa medom i mešajte dok se skroz ne ujednači. Dodajte pavlaku i šećer u prahu, pa kada dobijete homogenu smesu prelijte preko pite. Dok je još topla secite na parčice i služite. 

Izvor: Stvar ukusa