Milionerov kolač, uprkos imenu, ne zahteva skupe sastojke, a spoj ukusa garantuje da ćete obožavati da ga spremate i jedete. U pitanju je stari škotski kolač koji obiluje ukusom karamele i čokolade. Zapravo, ime je dobio po tome što podseća na nešto što bi bogataši jeli, ali ne zahteva komplikovane namirnice i tešku pripremu.
Sastojci:
Za koru:
- 350 g brašna
- 230 g maslaca
- 130 g kristal šećera
- prstohvat soli
Fil:
- 400 ml kondenzovanog mleka
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 4 kašike meda
Glazura:
- 250 g čokolade
Priprema:
Najpre zagrejte rernu na 150 stepeni. Za sloj testa pomešajte maslac, šećer i so, pa mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Zatim lagano dodajte brašno, postepeno, sve vreme muteći mikserom. Kada ste dobili glatko testo, stavite ga u pleh koji ste obložili pek-papirom. Pecite oko pola sata, do zlatne boje. Kada se skroz ohladilo, biskvitnu koru stavite u frižider. Za karamel sloj pomešajte maslac, mleko i šećer, pa dodajte med i na srednjoj vatri neprestano mešajte dok smesa ne postane gusta karamela. Kada je gotovo, prelijte biskvit i vratite u frižider. Čokoladu istopite na pari, pa njom prelijte ohlađenu i potpuno stegnutu karamelu, pa vratite u frižider da se i to stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta