Milionerov kolač, uprkos imenu, ne zahteva skupe sastojke, a spoj ukusa garantuje da ćete obožavati da ga spremate i jedete. U pitanju je stari škotski kolač koji obiluje ukusom karamele i čokolade. Zapravo, ime je dobio po tome što podseća na nešto što bi bogataši jeli, ali ne zahteva komplikovane namirnice i tešku pripremu.

Sastojci:

Za koru:

  • 350 g brašna
  • 230 g maslaca
  • 130 g kristal šećera
  • prstohvat soli

Fil:

  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 4 kašike meda

Glazura:

  • 250 g čokolade

Priprema:

Najpre zagrejte rernu na 150 stepeni. Za sloj testa pomešajte maslac, šećer i so, pa mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Zatim lagano dodajte brašno, postepeno, sve vreme muteći mikserom. Kada ste dobili glatko testo, stavite ga u pleh koji ste obložili pek-papirom. Pecite oko pola sata, do zlatne boje. Kada se skroz ohladilo, biskvitnu koru stavite u frižider. Za karamel sloj pomešajte maslac, mleko i šećer, pa dodajte med i na srednjoj vatri neprestano mešajte dok smesa ne postane gusta karamela. Kada je gotovo, prelijte biskvit i vratite u frižider. Čokoladu istopite na pari, pa njom prelijte ohlađenu i potpuno stegnutu karamelu, pa vratite u frižider da se i to stegne.

Izvor: Stvar ukusa