Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROZEN TORTA SA DOMAĆIM KORAMA: Klasik među poslasticama, a uspeće i onima koji nemaju previše iskustva

Rozen torta je neizostavan klasik među sitnim kolačima.

 Rozen torta Izvor: Shutterstock

Rozen torta je neizostavna na slatkim stolovima, a o tome mogu da posvedoče svi oni koju su se barem jednom zatekli na nekoj proslavi u Srbiji. Iako je njena priprema nešto zahtevnija zbog pripreme kora, to ne znači da se morate odreći uživanja u ovoj poslastici, jer se u prodavnicama odavno mogu pronaći one gotove. 

Za one malo umešnije rozen torta nije ona prava, ukoliko sami ne naprave kore, stoga vam donosimo recept za klasik među sitnim kolačima, od domaćih kora.

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 jaje
  • 150 ml mleka
  • 600 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 200 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 250 g putera
  • 300 g mlevenih oraha

Za glazuru:

  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kapi crvene boje za kolače
  • 3 kašike vrele vode

Možda će vas zanimati

Priprema:

Šećer i puter umutite, pa dodajte jaje i mleko i sve dobro sjedinite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte tečnim sastojcima i umesite glatko testo. Ukupnu količinu testa podelite na pet jednakih delova, pa svaki deo razvijte u koru dimenzija 40x30 cm na papiru za pečenje. Koru nožem, dok je još nepečena, podelite na dva jednaka dela. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa kore pecite na prevrnutom plehu oko pet minuta. Vodite računa da ostanu svetle, ali da budu pečene. Slažite jednu preko druge, preko toga stavite pleh, kako bi se kore izravnale i ostavite ih da se hlade.

Mleko sa šećerom i vanilin šećerom stavite da provri, pa dodajte puter i mlevene orahe i sve sklonite sa vatre. Fil treba da bude dovoljno tečan da možete da ga razmažete po korama, ali i dovoljno čvrst da ne iscuri. Fil nanesite jednako između svih korica, osim na poslednju. Tortu pritisnite plehom i ostavite da se hladi. Za glazuru stavite oko decilitar vode da vri. U posudu sipajte šećer u prahu, prehrambenu boju i sok od limuna. Sve mešajte i dodajte kipuću vodu do željene gustine. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se suši. Rozen torta je najukusnija kada prenoći. Željenu parčad secite oštrim, tankim nožem i služite.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti