Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUVENE PIŠINGER OBLANDE: Filovane i prelivene čokoladom, a toliko su mekane da se tope pri svakom zalogaju

Oblande su jedan od omiljenih slatkiša na ovim prostorima, a evo kako se prave čuvene Pišinger oblande.

 Pišinger oblande Izvor: Shutterstock

Pišinger kolač ili oblande jedna je od poslastica koju su često pripremale naše mame i bake. Oskar Pišinger, poslastičar iz Beča kreirao je ovaj čuveni kolač. Pišinger je poslastičarnicu, osnovanu davne 1852. godine, nasledio od svog oca Leopolda i upravo na ovom mestu kreirao poslasticu od koje nam i danas, 170 godina kasnije, ide voda na usta. Originalni recept je zadržan u porodici Pišinger, a mi vam donosimo verziju koja sigurno može da parira originalu.

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 300 g crne čokolade
  • 450 g šećera
  • 250 g putera
  • 8 jaja

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja

Možda će vas zanimati

Priprema:

Jaja i šećer sjedinite žicom, ne mikserom dok blago ne zapene. Smesu stavite da se kuva na pari, vodeći računa da sud u kome su jaja voda ne dodiruje. Kuvajte na pari sve vreme mešajući, dok se kristali šećera ne istope, a jaja postanu gusta. Potom dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok se čokolada ne istopi. Smesu ostavite da se ohladi u potpunosti. Puter dobro umutite mikserom, pa dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila od čokolade. Sve dobro sjedinite mikserom. Fil podelite na četiri jednaka dela, pa filujte oblande. Nafilovane pritisnite nečim teškim, kako bi se bolje zalepile. Kada su se potpuno ohladile nanesite glazuru. Čokoladu otopite sa uljem na tihoj vatri ili pari, pa prelijte oblande. Ostavite da se čokolada stegne, pa secite na parčiće željene veličine i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti