Bela oblanda sa medom nekada je bila klasik na prazničnim trpezama. Naše bake spremale su je kao vrhunski slatkiš kojim će poslužiti goste koji dođu na slavu ili rođendan. Pored recepata u kojima dominiraju mleveni keks, žele-bombone, čokolada i mleko, uz obavezan margarin koji će sve sastojke lepo povezati i onemogućiti filovima da cure preko korica, čini se da je nekada čuvena bela oblanda sa medom zaboravljena.
Sastojci:
- pakovanje oblandi
- 15 kašika šećera
- 5 belanaca
- 3 pune kašike meda
- 150 g kokosovog brašna
Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte im šećer i mutite dok šne ne počne da se odvaja od metlica na mikseru. U šerpu sipajte tri velike kašike meda, pa stavite na ringlu da se zagreva. Kad med počne da vri, pažljivo sipajte belanca umućena sa šećerom i mešajte dok sve zajedno ne počne da se diže u šerpi. Vodite računa da vam ne pokipi, a kada je došlo do vrha bržo skinite šerpu sa ringle. Umešajte u fil kokosovo brašno i mažite ravnomerno listove oblandi. Preko oblande stavite neki teži predmet i ostavite da odstoji, pa kada se potpuno ohladi i stegne secite kolač i služite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus