Uskršnji post je nedavno počeo, a sigurno da većina domaćica ima svoje ustaljene recepte koje priprema u ovim danima. Ipak, postoje neki recepti koji mogu biti inovativni, a takav je i ovaj za baklavu sa čokoladom. Osvojiće vas već nakon prvog zalogaja, te ćete poželeti da je pravite i u danima nakon posta.
Sastojci:
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g posnog mlevenog keksa
- 150 g posne čokolade za kuvanje
- 6 kašika griza
- 150 ml ulja
- 5 kašika šećera
- 150 ml vode
- 12 kora
Za sirup:
- 700 ml vode
- 600 g šećera
Za premazivanje kora:
- mešavina vode i ulja
Priprema:
Najpre napravite sirup, kojim ćete preliti baklavu, jer on mora da se ohladi. Stavite šećer i vodu da proključaju i ostavite ih da se kuvaju uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gušći sirup. Kada je gotov ostavite ga da se ohladi. Čokoladu za kuvanje otopite na pari. U činiji stavite mleveni keks, orahe, griz i šećer, pa sve lepo promešajte. Ulijte vodu, ulje i otopljenu čokoladu, pa varjačom mešajte da dobijete homogenu smesu. Ukoliko bude previše gusta dodajte još malo vode, ali vodite računa da fil ne bude i previše redak. Stavite koru, premažite je vodom i uljem, preko nje dodajte još jednu koru, pa i nju takođe premažite manjom količinom vode i ulja pa nanesite deblji sloj fila. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate. Baklavu pecite na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Isecit na romboide ili kvadrate, pa je prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da se skroz ohladi pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem