Uskršnji post je nedavno počeo, a sigurno da većina domaćica ima svoje ustaljene recepte koje priprema u ovim danima. Ipak, postoje neki recepti koji mogu biti inovativni, a takav je i ovaj za baklavu sa čokoladom. Osvojiće vas već nakon prvog zalogaja, te ćete poželeti da je pravite i u danima nakon posta. 

Sastojci:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g posnog mlevenog keksa
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 6 kašika griza
  • 150 ml ulja
  • 5 kašika šećera
  • 150 ml vode
  • 12 kora

Za sirup:

  • 700 ml vode
  • 600 g šećera

Za premazivanje kora:

  • mešavina vode i ulja

Priprema:

Najpre napravite sirup, kojim ćete preliti baklavu, jer on mora da se ohladi. Stavite šećer i vodu da proključaju i ostavite ih da se kuvaju uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gušći sirup. Kada je gotov ostavite ga da se ohladi. Čokoladu za kuvanje otopite na pari. U činiji stavite mleveni keks, orahe, griz i šećer, pa sve lepo promešajte. Ulijte vodu, ulje i otopljenu čokoladu, pa varjačom mešajte da dobijete homogenu smesu. Ukoliko bude previše gusta dodajte još malo vode, ali vodite računa da fil ne bude i previše redak. Stavite koru, premažite je vodom i uljem, preko nje dodajte još jednu koru, pa i nju takođe premažite manjom količinom vode i ulja pa nanesite deblji sloj fila. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate. Baklavu pecite na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Isecit na romboide ili kvadrate, pa je prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da se skroz ohladi pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa