Baklava je omiljeni kolač na ovim prostorima, a njene varijante su razne. Sa nadevom od oraha, pistaća, keksa, do ove sa suvim šljivama. Tajna sočne baklave takođe se krije u tome kako da je pravilno zalijte. Iskusnije domaćice odlučiće se da je prave sa domaćim korama, ali i sa kupljenim biće podjednako ukusna.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 500 g šećera
  • 300 g suvih šljiva (bez koštice)
  • 100 ml ulja
  • 200 g oraha
  • 500 ml vode

Priprema:

Pošto preliv treba da bude hladan prvo pripremite njega. Ušpinujte šećer sa vodom da dobijete sirup. Kada se na površini pojavi pena skinite sa šporeta i stavite da se ohladi. Uzmite jednu koru pa je malo poprskajte uljem, pa preko nje stavite još jedan list. Na uži deo kora stavite iseckane suve šljive i orahe, pa urolajte. Prebacite u tepsiju koju ste prethodno malo nauljili, pa ceo postupak ponovote dok imate fila i kora. Isecite na parčiće, pa ih pecite na 180 stepeni dok ne porumene. Dok je baklava još vruća, a sirup prohlađen prelijte ravnomerno, da svako parče bude natopljeno. Baklavu služite kada se potpuno ohladi.

Izvor: Stvar ukusa