Kolači sa jabukama jedni su od omiljenih na ovim prostorima i nekako nas uvek asociraju na bakinu kuhiju. Za pripremu ovog kolača nisu vam potrebni komplikovani sastojci i većinu njih već imate u kući. Što je najbolje u njega ne idu ni brašno ni jaja, što ga čini izuzetno laganim, a orasi mu daju poseban šmek.
Sastojci:
Za kolač:
- 4 jabuke
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 200 g keksa
- 50 g seckanih oraha
- 50 g crne čokolade
Za glazuru:
- 200 ml mleka
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 30 g bele čokolade
- 1 kašika šećera
Priprema:
Jabuke oljuštite i izrendajte na krupnije rende. Dodajte im šećer i cimet, pa sve lepo izmešajte. Zagrevajte na laganoj vatri 10 minuta uz mešanje. Sklonite sa ringle, pa pomešajte sa keksom koji ste prethodno izlomili na krupnije komade. Dodajte orahe, narendanu crnu čokoladu, pa sve sjedinite. Dobijenu smesu prebacite u kalup prečnika 20 cm. Za preliv pomešajte mleko sa šećerom i skrobom, pa kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte belu čokoladu i sve mešajte dok se ne otopi. Kada se ste dobili ujednačenu masu prelijte ravnomerno preko kolača. Kada se glazura ohladi kolač je spreman za služenje. Po želji je pre serviranja pospite rendanom čokoladom.
Izvor: Stva ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus