Umesto slanih napravite slatke mekike, a ako se pridržavate Uskršnjeg posta jaje zamenite nekim od ova tri predloga i eto ukusne poslastice. Testo se lako mesi, uspeva i domaćicama koje su tek počele da spremaju. Pomorandžina kora i sok daju poseban šmek, a najmlađi će se najviše obradovati.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 300 ml tople vode
- 1 jaje
- 30 ml ulja
- 1 kašika korice pomorandže
- 1 pomorandža, isceđena
- 7 g suvog kvasca
Priprema:
U činiji pomešajte toplu vodu, suvi kvasac, ulje, jaje, sok od pomorandže i koricu. Dobro umutite dok ne postane glatko. Dodajte brašno i sjedinite špatulom. Zatim umesite elastično testo. Pokrijte i ostavite da odstoji sat vremena. Podelite na osam delova. Oblikujte loptu i razvucite u krug. Pokrijte i ostavite oko pola sata. Pržite na vrelom ulju 4-5 minuta sa svake strane ili dok ne porumene.
Premažite šećerom i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter
Teleće pečenje sa šargarepom
Posna torta sa orasima i džemom od kajsija