Prženo testo mnogi obožavaju, a piroške se uglavnom prave prazne, ili kao slana varijanta sa sirom. Za ovu slatku varijantu potrebna vam je samo jedna jabuka za punjenje, a testo se mesi bez kvasca, pa nema čekanja da naraste. U testo dodajte malo sirćeta, pa prilikom prženja neće upiti ni kap ulja.
Sastojci:
Za fil:
- 1 jabuka
- 1 kašika šećera
- 20 g putera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica kukuruznog skroba
Za testo:
- 200 g brašna
- 20 g šećera
- 15 g kukuruznog skroba
- 7 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 40 g putera
- 80 ml vode
- 1 kašičica sirćeta
Priprema:
Jabuku oljuštite i očistite od semenki, pa je isecite na kockice. Stavite je u tiganj zajedno sa šećerom i puterom. Zagrevajte na laganoj vatri da jabuka otpusti sok, ali vodite računa da vam šećer ne zagori. Dodajte cimet i kukuruzni skrob, sve izmešajte, pecite još oko minut, pa ostavite da se ohladi. Za testo u činiju pomešajte brašno, šećer, skrob, prašak za pecivo i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte puter, pa ga rukama izgnječite i sjedinite sa brašnom. Vodu pomešajte sa sirćetom, pa ulijte u brašno i zamesite testo. Oklagijom razvucite na što tanji pravougaonik, a potom ga nožem podelite na osam jednakih delova. Svaki od njih napunite smesom od jabuke, pa ga preklopite po dužini i prstima dobro zatvorite ivice. Pržite u zagrejanom ulju sa obe strane, dok ne dobiju zlatasto-smeđu koricu. Po želji pre služenja ih pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno