Piroške su se ranije najčešće punile belim sirom, a danas je malo popularnija verzija sa šunkom i kačkavaljem. Ovo mekano vazdušasto pecivo mnoge podseća na detinjstvo, a i danas su rado viđen gost na trpezama. Možete ih praviti za doručak, idealno je poslužiti ih uz šolju jogurta ili kiselog mleka.
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 jaje
250 ml mleka
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Za punjenje:
3 kašike pavlake
3 kašike kečapa
100 g kačkavalja
100 g šunke
Priprema:
U toplo mleko stavite šećer i kvasac i ostavite da nadođe. U činiju pomešajte jaje, so, kvasac i brašno, pa zamesite testo. Testo treba da bude glatko i da se odvoji od posude. Ostavite ga na toplom mestu da "odmori" oko 15 minuta. Potom ga premesite i razvucite u pravugaonik. Podelite na manje jednake pravougaonike, a trebalo bi da ih bude 10. Na svaki deo nanesite malo pavlake, kečapa, pa staviti narendani kačkavalj i šunku. Zatvorite pirošku, da fil tokom prženja ne bi iscureo. Ulje zagrejte, pa piroške pržite na umerenoj temepraturi dok ne porumene. Stavite ih na ubrus kako bi se ocedile od viška ulja i služite tople.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus