Pomoću ovog recepta napravićete savršene pekarske pletenice i uspeće vam baš svaki put. Imaćete savršeno mekano i vazdušastotesto, a što je nabolje možete i da ga zamrznete, pa ćete uvek imati sveže pecivo kada vam dođu iznenadni gosti.
Sastojci:
Za testo:
- 600 g brašna
- 250 ml mleka
- 1 jaje
- 20 g svežeg kvasca
- 100 ml ulja
- 50 ml jogurta
- kašičica šećera
- kašičica soli
- susam i kim za posipanje
Za premaz:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, pa dodajte šećer i kvasac. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugu, dublju posudu sipajte brašno, so, ulje, jogurt i jaje, pa dodajte mleko sa kvascem i zamesite testo. Ostavite oko sat vremena da naraste.
Testo premesite, pa ga isecite na 12 delova. Svaki deo podelite na tri dela, pa rukama valjate tako da dobijete tri "štapica" i počnite da pletete pletenicu. Pleh u kom ćete peći obložite pek papirom, poređajte pletenice i ostavite ih da "odmore" 15 minuta. Pomešajte žumance, ulje i mleko, pa premažite svaku pletenicu i pospite ih kimom i susamom. Pecite u zagrejanon rerni na 200 C oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem