Pomoću ovog recepta napravićete savršene pekarske pletenice i uspeće vam baš svaki put. Imaćete savršeno mekano i vazdušastotesto, a što je nabolje možete i da ga zamrznete, pa ćete uvek imati sveže pecivo kada vam dođu iznenadni gosti. 

Sastojci:

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 1 jaje
  • 20 g svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 50 ml jogurta
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • susam i kim za posipanje

Za premaz:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Mleko zagrejte da bude mlako, pa dodajte šećer i kvasac. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugu, dublju posudu sipajte brašno, so, ulje, jogurt i jaje, pa dodajte mleko sa kvascem i zamesite testo. Ostavite oko sat vremena da naraste.
Testo premesite, pa ga isecite na 12 delova. Svaki deo podelite na tri dela, pa rukama valjate tako da dobijete tri "štapica" i počnite da pletete pletenicu. Pleh u kom ćete peći obložite pek papirom, poređajte pletenice i ostavite ih da "odmore" 15 minuta. Pomešajte žumance, ulje i mleko, pa premažite svaku pletenicu i pospite ih kimom i susamom. Pecite u zagrejanon rerni na 200 C oko 15 minuta.

Izvor: Stvar ukusa