Kada smo bili mali omiljeni doručak nam je bila pletenica kifla i čaša jogurta. Sada ne moramo da idemo do pekare da bismo to kupili, kifle napravite lako kod kuće i uvek ćete imati šta za doručak.

Poželećete da pravite ovo pecivo svakog dana.

Sastojci:

  • 375 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1jaje
  • 1 kašičica šećera
  • 50 ml ulja (ulje za premazivanje testa i radne površine)
  • 200 ml mleka
  • so

Za premazivanje testa:

  • jaje
  • so
  • mleko
  • susam

Priprema:

U činiju stavite izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i malo toplog mleka. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U aktiviran kvasac dodajte prosejano brašno, ostatak mleka, ulje, so, jaje, krenite da mesite testo. Pošto testo sadrži dosta tečnosti mesite ga pomoću miksera i nastavka za testo. Testo oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite pokriveno 60 minuta, u toploj prostoriji. Nadošlo testo preručite na radnu površinu, koju ste premazali sa uljem i podelite na 4 dela. Oblikujte loptice jufke. Tanjir premažite sa uljem i stavite jufke. Pokrijte testo i ostavite 10–15 minuta na toplom.

Umite jednu jufku i podelite je na 3 ili 4 dela (možete da pletete pletence sa 3 ili 4 valjka). Razvucite valjak dužine 15-20 cm. Ispletite pletenicu. Isti postupak ponovite sa ostatkom testa. Dobićete 4 pletenice.

Za to vreme uključite rernu da se greje na 190 C. Umutite jaje, so i mleko, pa premažite testo. Pecite dok pletenice ne porumene, oko 20 minuta.

Izvor: Cooking.rs