Ujutru obično nemamo vremena za pripremu komplikovanog doručka već najčešće posegnemo za pecivom iz pekare. Ali kada jednom budete napraviti ovo ukusno pecivo sa kajmakom, više nećete poželeti da kupujete doručak u pekari. Prave se veoma lako, iako na izgled ne deluje.
Ukoliko pak više volite različite vrste peciva isprobajte recept za starinske uštipke.
Sastojci:
- 300 ml mleka
- 15 g kvasca svežeg
- 1 kašičica šećera
- 4 kašike maslinovog ulja
- 550 g brašna
- 3 kašike kajmaka
- so
Priprema:
U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Promešati. Kad nadođe sipati u vangicu, dodati ulje, malo brašna i posoliti. Dodavati brašno da se dobije mekše testo, mesiti bar 5-6 min da se testo naguta vazduha i postane glatko da se ne lepi za prste. Pokriti da odmara oko 30-40 min na sobnoj temperaturi. Istresti na sto, malo razmesiti pa izdvojiti 10 komada testa približno jednakih, malo ih obraditi u rukama, oblikovati loptu. Pokriti da odmaraju 15 min. Svaku loptu na stolu razviti što tanje pa premazati kajmakom. Uviti u tanke rolnice. Iseći po sredini pa isplesti u pletenicu. Ređati u pleh pa pokriti da porastu.
Premazati žumancetom i kašikom maslinovog ulja. Po želji posutu semenkama i morskom solju. Peći na 220 stepeni oko 20-30 min. Pokriti krpom da odmore i malo se prohlade..
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
6 saveta da kupus ribanac duže traje i da ne promeni ukus
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu