Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peciva

NAŠE BAKE SU UMESTO PRAŠKA ZA PECIVO UBACIVALE OVO U BRAŠNO KAKO BI TESTO BILO VAZDUŠASTO: Recept za starinske uštipke

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Poslužite ih sa džemom, kremom, ili krem sirom, kiselim mlekom, pavlakom, a možete da ih jedete i same.

Izvor: Shutterstock

Uštipci su omiljeni doručak mnogima, a najviše ih vole deca. Osim toga, veoma brzo i jednostavno se prave. Najviše smo ih voleli kod bake na selu uz domaći sir ili kajmak, ali i džem. Kako bi testo bilo mekano i vazdušasto bake imaju trik da u brašno umešaju sodu bikarbonu umesto praška za pecivo.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1/2 kantice kiselog mleka
  • 300-350 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ulje - za prženje

Možda će vas zanimati

Priprema:

Brašno pomešano sa sodom prosejati. Jaja umutiti sa kiselim mlekom, a zatim lagano u tu smesu dodajte brašno uz neprestano mešanje. Treba da se dobije homogena gusta smesa.

U tiganju zagrejte ulje (sipajte više ulja) pa onda mokrom kašikom ubacujte po malo od smese u ulje. Kada buhtle dobiju zlatkastu boju, vade se. Dobro bi bilo da se buhtle stave na salvetu ili papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.

Pripremljene buhtle mogu da se konzumiraju sa šećerom u prahu, sirom, kajmakom ili džemom. Svako ih voli na drugačiji način.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti