Uštipci su omiljeni doručak mnogima, a najviše ih vole deca. Osim toga, veoma brzo i jednostavno se prave. Najviše smo ih voleli kod bake na selu uz domaći sir ili kajmak, ali i džem. Kako bi testo bilo mekano i vazdušasto bake imaju trik da u brašno umešaju sodu bikarbonu umesto praška za pecivo.
Sastojci:
- 3 jaja
- 1/2 kantice kiselog mleka
- 300-350 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- ulje - za prženje
Priprema:
Brašno pomešano sa sodom prosejati. Jaja umutiti sa kiselim mlekom, a zatim lagano u tu smesu dodajte brašno uz neprestano mešanje. Treba da se dobije homogena gusta smesa.
U tiganju zagrejte ulje (sipajte više ulja) pa onda mokrom kašikom ubacujte po malo od smese u ulje. Kada buhtle dobiju zlatkastu boju, vade se. Dobro bi bilo da se buhtle stave na salvetu ili papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.
Pripremljene buhtle mogu da se konzumiraju sa šećerom u prahu, sirom, kajmakom ili džemom. Svako ih voli na drugačiji način.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način