Ako vodite računa o ishrani trebalo bi da jedete zdrav hleb ili lepinje. Sa speltinim i ražanim brašnom dobićete ukusno i mekano pecivo koje ne zahteva da se mesi testo. Treba da ga sjedinite kašikom i da vadite na pleh oblike. U ovo testo ne ide ni kvasac, ni mleko ni jaja, pa odgovara i onima koji su intolerantni na ove namirnice. 

Sastojci:

  • 200 g speltinog brašna
  • 100 g raženog brašna
  • 3 kašike ulja
  • 300 ml tople kisele vode
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Pomešajte sve sastojke bez praška za pecivo i soli, pa ostavite 3 do 5 sati, a može i preko noći. Zatim dodajte so i prašak za pecivo, pa dobro promešajte testo kašikom. Pleh obložite pek papirom, pospite sa malo brašna, pa kašikom vadite testo. Stavljajte u pleh, pa mokrim prstima malo oblikujte. Zatim ih pospite brašnom odozgo i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C. Ispečene uvijte u krpu i ostavite da se ohlade.

Recept poslala Tanja Đorđević 

Pomešati sve sastojke bez pecivo i soli i ostaviti 3 do 5 sati tako a može i preko noći .
Zatim dodati so i pecivo pa dobroo izmešati testo kašikom. Pleh obložiti pek papirom pospati malo brašna, pa kašikom vaditi testo stavljati u pleh pa mokrim prstima malo oblikovati . Zatim posipati ih brašnom odozgo i staviti da se peku na 220 stepeni u unapred zagrejanoj rerni. Ispečene uviti u krpu i ostaviti da se ohlade .