Gibanica gužvara je čuvena srpska pita sa sirom, jajima i uljem. Pravi se tako što kore zgužvate, pa ih umačete u fil i tako ih ređate u pleh. Takođe, možete da ih ređate ravno. Gibanici niko ne može da odoli pogotovo ako je poslužite sa jogurtom.
Turska verzija gibanice je vrlo slična našoj samo što oni koriste 2 vrste sira i kore uvek ređaju ravno. Ali, i ovako pripremljena ne gubi na ukusu, šta više mekana je, sočna i prepuna fila.
Sastojci:
- kore za pitu
Za premazivanje:
- 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje mleka
- 2 jajeta
- 1/2 šolje ulja
Za fil:
- feta sir
- čedar sir
- peršun
Još:
- žumance
- susam
Priprema:
Umutite vodu, mleko, jaja i ulje. Na pleh stavite jednu koru, pa premažite sa smesom od jaja. Zatim 2 kore umočite u tu smesu, pa stavite preko prve kore. Fetu izdrobite, čedar izrendajte, a peršun iseckajte, pa sve to sjedinite. Dobijeni fil pospite preko kora. Preko idu još 2 kore koje ste prethodno umočili u smesu od jaja, pa fil. Tako ređajte dok ne utrošite sve. Poslednjom korom pokrijte pitu, lepo ušukajte, pa premažite sa umućenim žumancetom i pospite susamom. Pecite na 200°C nekih 30 minuta.
Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus