Gibanica gužvara je čuvena srpska pita sa sirom, jajima i uljem. Pravi se tako što kore zgužvate, pa ih umačete u fil i tako ih ređate u pleh. Takođe, možete da ih ređate ravno. Gibanici niko ne može da odoli pogotovo ako je poslužite sa jogurtom. 

Turska verzija gibanice je vrlo slična našoj samo što oni koriste 2 vrste sira i kore uvek ređaju ravno. Ali, i ovako pripremljena ne gubi na ukusu, šta više mekana je, sočna i prepuna fila. 

Sastojci:

  • kore za pitu

Za premazivanje:

  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 šolje mleka
  • 2 jajeta
  • 1/2 šolje ulja

Za fil:

  • feta sir
  • čedar sir
  • peršun

Još:

  • žumance
  • susam

Priprema:

Umutite vodu, mleko, jaja i ulje. Na pleh stavite jednu koru, pa premažite sa smesom od jaja. Zatim 2 kore umočite u tu smesu, pa stavite preko prve kore. Fetu izdrobite, čedar izrendajte, a peršun iseckajte, pa sve to sjedinite. Dobijeni fil pospite preko kora. Preko idu još 2 kore koje ste prethodno umočili u smesu od jaja, pa fil. Tako ređajte dok ne utrošite sve. Poslednjom korom pokrijte pitu, lepo ušukajte, pa premažite sa umućenim žumancetom i pospite susamom. Pecite na 200°C nekih 30 minuta. 

Izvor: stvarukusa.rs