Mnogi misle da je čuvena torta dobila svoje ime zbog Švarcvald planina, ali je trik da se ona zove tako zbog čuvene višnjevače koja nam dolazi iz tog kraja. Sve kore ove torte se natapaju likerom, pa one zbog toga poprime posebnu aromu. Švarcvald torta je prvi put napravljena 1915. godine, u Bonu, i delo je veštih ruku poslastičara po imenu Jozef Keler.

U nekim zapisima se kao zemlja porekla navodi i Švajcarska, ali sve ukazuje na to da je prvopomenuta teorija najtačnija. Vrlo je interesantno da postoji čak i propis, koji nalaže da autentična Švarcvald torta u sebi mora da ima pravu pavlaku i već pomenuti, liker od višnje. Samo kao takva, ona se smatra nacionalnim ponosom Nemačke.

Sada napravite jeftiniju i bržu varijantu. Umesto kora koristite keks, fil neka bude od pavlake i šećera u prahu i naravno ređajte višnje. Jednako je ukusna kao i originalna samo se mnogo lakše pravi, a ako želite da bude još sličnija pravoj onda keks umočite u rakiju od višnje. 

Sastojci:

  • 250 g ptit bera 
  • 250 g smrznutih višanja 

Za fil:

  • 600 ml kisele pavlake 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 125 g šećera u prahu 
  • 100 g čokolade 

Priprema:

Poređajte keks u tepsiju, pa umutite pavlaku sa šećerom u prahu i ekstratkom vanile. Sipajte sloj fila preko keksa, zatim poređajte višnje, pa opet red keksa, fila i višanja i na kraju još jedan red keksa. Zatim još jedan red fila, pa izrendajte čokoladu preko. Stavite u frižider na 2 sata. 

Printscreen/YT/Cookrate - Cakes Lažni Švarcvald

Izvor: stvarukusa.rs