Ne morate da silazate do pekare da biste na stolu imali svež, vruć i hrskav hleb. Sve sastojke imate kod kuće, pa zato umesite fanatastične ćabate. Za odličan obrok dovoljno je samo da ih poslužite sa domaćim kajmakom i paradajzom. Vruće lepinje, kajmak i paradajz su odlična kombinacija za doručak ili večeru.
Ćabate će vam sa ovim receptom uspeti iz prvog pokušaja, čak i ako niste nikada mesili testo. Ovaj italijanski hleb je nastao kao odgovor na francuski baget. Jedino što je ćabata malo kraći, a širi hleb.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica suvog kvasca
- 375-400 ml tople vode
- 30 ml maslinovog ulja (može i obično)
Priprema:
U toploj vodi razmutite kvasac, pa dodajte so i ulje. Dobro promešajte. Zatim dodajte brašno i špatulom sjedinite. Dobićete lepljivo testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori pola sata. Namočite ruke sa malo vode, pa preklopite testo sa svih strana. Opet pokrijte i ostavite još pola sata. Opet ga preklopite sa svih strana i pokrijte. Neka odmori još pola sata, pa ga još jednom preklopite sa svih strana i ostavite pokriveno još pola sata. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa ga još malo pospite brašnom i zatim ga razvucite rukama na dimenzije 32x24 cm, treba da bude debljine oko 1 cm. Isecite testo na 8 delova (pravougaonog oblika). Pokrijte i ostavite pola sata. Pecite na 220°C nekih 20 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus