Ne morate da silazate do pekare da biste na stolu imali svež, vruć i hrskav hleb. Sve sastojke imate kod kuće, pa zato umesite fanatastične ćabate. Za odličan obrok dovoljno je samo da ih poslužite sa domaćim kajmakom i paradajzom. Vruće lepinje, kajmak i paradajz su odlična kombinacija za doručak ili večeru. 

Ćabate će vam sa ovim receptom uspeti iz prvog pokušaja, čak i ako niste nikada mesili testo. Ovaj italijanski hleb je nastao kao odgovor na francuski baget. Jedino što je ćabata malo kraći, a širi hleb. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog kvasca 
  • 375-400 ml tople vode 
  • 30 ml maslinovog ulja (može i obično)

Priprema:

U toploj vodi razmutite kvasac, pa dodajte so i ulje. Dobro promešajte. Zatim dodajte brašno i špatulom sjedinite. Dobićete lepljivo testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori pola sata. Namočite ruke sa malo vode, pa preklopite testo sa svih strana. Opet pokrijte i ostavite još pola sata. Opet ga preklopite sa svih strana i pokrijte. Neka odmori još pola sata, pa ga još jednom preklopite sa svih strana i ostavite pokriveno još pola sata. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa ga još malo pospite brašnom i zatim ga razvucite rukama na dimenzije 32x24 cm, treba da bude debljine oko 1 cm. Isecite testo na 8 delova (pravougaonog oblika). Pokrijte i ostavite pola sata. Pecite na 220°C nekih 20 minuta.