Gibanica je pita sa sirom, za čiju se pripremu kore uglavnom gužvaju i umaču u fil. Međutim, u receptu koji vam donosimo u nastavku kore se ređaju ravno, i svaka se kora premazuje filom. Fil je izdašan i sočan, sadrži jaja, sir, kajmak, mast, mleko. Ova gibanica predstavlja pravi gurmanluk - obavezno probajte.
Sastojci:
pakovanje gotovih kora
400 g mladog sira
4 kašike starog kajmaka
5 jaja
2 kašike masti
1 šolja mleka
pola kašičice soli (ako sir ili kajmak nisu slani)
malo ulja
jedno žumance
Priprema:
Uzmite dublju vangu i u njoj pomešajte jaja, kajmak, izmrvljeni sir, mast i mleko (dodajte i so, po potrebi). rernu uključite na 250 stepeni da se zagreva. Tepsiju u kojoj ćete peći nauljite pa naizmenično ređajte kore i pripremljenu smesu dok ne potrošite sve sastojke. Koru na vrhu premažite umućenim žumancetom. Peče se oko sat vremena. Kada je gotova, gibanicu prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom da površinski sloj blago omekša.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem