Gibanica je pita sa sirom, za čiju se pripremu kore uglavnom gužvaju i umaču u fil. Međutim, u receptu koji vam donosimo u nastavku kore se ređaju ravno, i svaka se kora premazuje filom. Fil je izdašan i sočan, sadrži jaja, sir, kajmak, mast, mleko. Ova gibanica predstavlja pravi gurmanluk - obavezno probajte.
Sastojci:
pakovanje gotovih kora
400 g mladog sira
4 kašike starog kajmaka
5 jaja
2 kašike masti
1 šolja mleka
pola kašičice soli (ako sir ili kajmak nisu slani)
malo ulja
jedno žumance
Priprema:
Uzmite dublju vangu i u njoj pomešajte jaja, kajmak, izmrvljeni sir, mast i mleko (dodajte i so, po potrebi). rernu uključite na 250 stepeni da se zagreva. Tepsiju u kojoj ćete peći nauljite pa naizmenično ređajte kore i pripremljenu smesu dok ne potrošite sve sastojke. Koru na vrhu premažite umućenim žumancetom. Peče se oko sat vremena. Kada je gotova, gibanicu prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom da površinski sloj blago omekša.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus