Ovo je starinski kolač, sa koricama od meda i sočnim filom između. Može biti torta ili kolač, kako se kome dopada. Izdašan je pa ga možete služiti na raznim proslavama. 

Sastojci:

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 200 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • korica limuna

Korica tamna (peći dve kore)

  • 2 jaja
  • 350 g brašna
  • 100 g šećera
  • 2 pune kašike meda
  • 1 kašika kakao
  • 1 prašak za pecivoo
  • 100 ml mleka

Fil:

  • 1/2 l mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g šećera
  • 5 punih kašika gustina
  • 250 g margarina

Priprema:

Za biskvit umutiti 5 jaja sa šećerom, dodati brašno, pecivo,ulje, mleko i koricu limuna sve izjednačiti. U pleh 30×20 cm staviti pek papir pa umućena jaja razliti i peći na 200 stepeni 15 min.

Za koru umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, med, kakao i mleko. Sve lepo izjednačiti pa ispeći dve korice u istom plehu.

Za fil u mleko staviti šećer, vanilin šećer pa staviti na šporet da provri. U činiju razmutiti sa malo hladnoga mleka gustin pa kad mleko provri uliti razmućen gustin i mešati žicom da se ne zgrudva. Staviti da se hladi i povremeno mešati da se ne zgrudva. Margarin umutiti mikserom. Kad se gustin dobro ohladi izmešati ga sa margarinom, tako što se gustin dodaje kašika po kašika u margarin. Najbolje mikserom.

Slagati tamna kora/pola fila/ biskvit žuti/fil druga polovina/tamna kora. Odozgo može glazura od čokolade ili prah šećer.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja