Ovo je starinski kolač, sa koricama od meda i sočnim filom između. Može biti torta ili kolač, kako se kome dopada. Izdašan je pa ga možete služiti na raznim proslavama.
Sastojci:
Biskvit:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 200 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 100 ml mleka
- korica limuna
Korica tamna (peći dve kore)
- 2 jaja
- 350 g brašna
- 100 g šećera
- 2 pune kašike meda
- 1 kašika kakao
- 1 prašak za pecivoo
- 100 ml mleka
Fil:
- 1/2 l mleka
- 1 vanilin šećer
- 150 g šećera
- 5 punih kašika gustina
- 250 g margarina
Priprema:
Za biskvit umutiti 5 jaja sa šećerom, dodati brašno, pecivo,ulje, mleko i koricu limuna sve izjednačiti. U pleh 30×20 cm staviti pek papir pa umućena jaja razliti i peći na 200 stepeni 15 min.
Za koru umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, med, kakao i mleko. Sve lepo izjednačiti pa ispeći dve korice u istom plehu.
Za fil u mleko staviti šećer, vanilin šećer pa staviti na šporet da provri. U činiju razmutiti sa malo hladnoga mleka gustin pa kad mleko provri uliti razmućen gustin i mešati žicom da se ne zgrudva. Staviti da se hladi i povremeno mešati da se ne zgrudva. Margarin umutiti mikserom. Kad se gustin dobro ohladi izmešati ga sa margarinom, tako što se gustin dodaje kašika po kašika u margarin. Najbolje mikserom.
Slagati tamna kora/pola fila/ biskvit žuti/fil druga polovina/tamna kora. Odozgo može glazura od čokolade ili prah šećer.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus