Langoš je poznati mađarski specijalitet, ali je veoma popularan i na severu naše zemlje. Ovaj specijalitet u Vojvodini zovu "mađarske mekike". Langoške su poznate po svom premazu, a mirišu na beli luk, pavlaku i narendani sir kojim se obilno posipaju dok je testo još vruće.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 100 ml mleka
  • 50 ml mlake vode
  • 25 g kvasca
  • 180 g kisele pavlake
  • 1 kašičica šećera
  • 2 čena belog luka
  • 200 g kačkavalja
  • 3 kašike ulja
  • ulje za prženje
  • so

Priprema:

Mleko zagrejte tako da bude mlako, vodite računa da ne proključa. Sipajte ga u posudu, pa dodajte kvasac i šećer i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira. U dublju posudu stavite prosejano brašno i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i sipajte kvasac sa mlekom i ulje. Sve promešajte, pa sipajte malo mlake vode. Testo bi trebalo da bude malo mekše. Mesite sve dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude.

Preko činije stavite krpu ili najlon kesu i ostavite da odstoji na toplom sat vremena. Nadošlo testo premesite još jednom, podelite na 8 jednakih delova, pa napravite formu deblje palačinke i rastanjite je prstima. Tiganj zagrejte i sipajte veću količinu ulja. Testo pržite s obe strane u vrelom ulju dok ne dobiju rumenu boju. Beli luk iseckajte sitno i pomešajte ga sa kiselom pavlakom, a kačkavalj izrendajte na krupno rende. Langoše premažite pavlakom u koju ste dodali beli luk, a zatim ih pospite kačkavaljem. Po želji možete da dodatne i sitno naseckanu slaninicu.

Izvor: Stvar ukusa