Plašinte su tradicionalno jelo istočne Srbije, na kojem su odrasle mnoge generacije. Obično se služe za doručak ili večeru i svakoga podsećaju na detinjstvo. Prave se od hlebnog testa, a pune sirom i jajama. Koji ćete oblik napraviti zavisi samo od vas, bitno je samo da se dobro zatvore pre prženja kako fil ne bi iscureo. Plašinte dosta podsećaju na mađarski langoš.
Sastojci:
- 550 g brašna
- 300 ml vode
- 1 svež kvasac
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
- 3 jajeta
- 200 g sira
Priprema:
U malo tople vode izdrobite kvasac, šećer i kašiku brašna. Promešajte i ostavite kvasac sa strane. U prosejano brašno dodajte so i aktivirani kvasac. Vodu dodajte postepeno i umesite meko testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Na pobrašnjenoj površini premesite testo, pa razvucite oklagijom. Podelite na 8 delova (kvadrata). Jaja i sir sjedinite, pa filujte testo. Preklopite testo tako što ćete krajeve vući ka sredini (kao ružice), spojite i rukama malo spljoštite. Pržite u zagrejanom ulju.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus