Plašinte su tradicionalno jelo istočne Srbije, na kojem su odrasle mnoge generacije. Obično se služe za doručak ili večeru i svakoga podsećaju na detinjstvo. Prave se od hlebnog testa, a pune sirom i jajama. Koji ćete oblik napraviti zavisi samo od vas, bitno je samo da se dobro zatvore pre prženja kako fil ne bi iscureo. Plašinte dosta podsećaju na mađarski langoš

Sastojci:

  • 550 g brašna
  • 300 ml vode
  • 1 svež kvasac 
  • 1 kašičica šećera
  • prstohvat soli
  • 3 jajeta
  • 200 g sira

Priprema:
U malo tople vode izdrobite kvasac, šećer i kašiku brašna. Promešajte i ostavite kvasac sa strane. U prosejano brašno dodajte so i aktivirani kvasac. Vodu dodajte postepeno i umesite meko testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Na pobrašnjenoj površini premesite testo, pa razvucite oklagijom. Podelite na 8 delova (kvadrata). Jaja i sir sjedinite, pa filujte testo. Preklopite testo tako što ćete krajeve vući ka sredini (kao ružice), spojite i rukama malo spljoštite. Pržite u zagrejanom ulju.  

Izvor: Stvar ukusa