Plašinte su tradicionalno jelo istočne Srbije, na kojem su odrasle mnoge generacije. Obično se služe za doručak ili večeru i svakoga podsećaju na detinjstvo. Prave se od hlebnog testa, a pune sirom i jajama. Koji ćete oblik napraviti zavisi samo od vas, bitno je samo da se dobro zatvore pre prženja kako fil ne bi iscureo. Plašinte dosta podsećaju na mađarski langoš.
Sastojci:
- 550 g brašna
- 300 ml vode
- 1 svež kvasac
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
- 3 jajeta
- 200 g sira
Priprema:
U malo tople vode izdrobite kvasac, šećer i kašiku brašna. Promešajte i ostavite kvasac sa strane. U prosejano brašno dodajte so i aktivirani kvasac. Vodu dodajte postepeno i umesite meko testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Na pobrašnjenoj površini premesite testo, pa razvucite oklagijom. Podelite na 8 delova (kvadrata). Jaja i sir sjedinite, pa filujte testo. Preklopite testo tako što ćete krajeve vući ka sredini (kao ružice), spojite i rukama malo spljoštite. Pržite u zagrejanom ulju.
Izvor: Stvar ukusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.