Plašinte su tradicionalno jelo istočne Srbije, na kojem su odrasle mnoge generacije. Obično se služe za doručak ili večeru i svakoga podsećaju na detinjstvo. Prave se od hlebnog testa, a pune sirom i jajama. Koji ćete oblik napraviti zavisi samo od vas, bitno je samo da se dobro zatvore pre prženja kako fil ne bi iscureo. Plašinte dosta podsećaju na mađarski langoš.
Sastojci:
- 550 g brašna
- 300 ml vode
- 1 svež kvasac
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
- 3 jajeta
- 200 g sira
Priprema:
U malo tople vode izdrobite kvasac, šećer i kašiku brašna. Promešajte i ostavite kvasac sa strane. U prosejano brašno dodajte so i aktivirani kvasac. Vodu dodajte postepeno i umesite meko testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Na pobrašnjenoj površini premesite testo, pa razvucite oklagijom. Podelite na 8 delova (kvadrata). Jaja i sir sjedinite, pa filujte testo. Preklopite testo tako što ćete krajeve vući ka sredini (kao ružice), spojite i rukama malo spljoštite. Pržite u zagrejanom ulju.
Izvor: Stvar ukusa
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta