Pavlaka je nezamenljivi deo mnogih salata, ali i kao namaz uz doručak. U prodavnicama nije baš jeftina, a uz ovaj jednostavan recept napravićete veće količine, a biće daleko kremastija od kupovne. Ukoliko ste u mogućnosti nabavite sveže punomasno mleko, ali ako niste poslužiće i ono kupovno sa većim procentom masti.
Sastojci:
- 1 litar punomasnog mleka
- 2 velike kašika kisele pavlake
Priprema:
Mleko skuvajte i ostavite da se prohladi, pa u njega dodajte kiselu pavlaku. Šerpu poklopite i stavite u rernu koju ste zagrejali na oko 50 C. Ostavite otprilike dva sata da počne proces kišeljenja. Nakon tog periodda ako je mleko krenulo da je zgušnjava kada se šerpa prohladi prebacite je u frižider i ostavite da prenoći. Sutradan na vrh šerpe stavite gazu, tako da je celu obuhvatite, a onda je izvrnite tako da se sadržaj nađe na gazi, pa skupiti krajeve tkanine, vežite ih i ostavite da se dobro ocedi. Pavlaka je spremna kada iz gaze ne bude više kapala tečnost. Pavlaku prebacite u činiju u kojoj ćete je čuvati i vratite je u frižider.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus