Sada kiselu i slatku pavlaku možete da nađete u prodavnici, ali uvek je ukusnije kada sami napravite, kako su to radili naši preci. Slatka se od kisele razlikuje po tome što se u nju dodajte šećer.
Ono što vam je neophodno da napravite slatku pavlaku je punomasno mleko. Ne treba da bude pasterizovano, a ni kuvano. Sa mleka se skida kajmak koji treba da bude baš gust. Zatim kajmak stavite na hladno mesto nekoliko dana i pavlaka je gotova.
Tokom prva tri sata treba da mešate pavlaku tri puta, nakon čega se ostavi da se ukiseli na miru. Nakon što se pavlaka ukiseli, dobro je promešajte i ostavite da se hladi na 8°C, a onda je ostavite 30 sati da sazri u porcelanskoj posudi. Zatim dodajte malo šećera. Slatku pavlaku možete da pripremate i bez sazrevanja, tako što ohlađeni kajmak pomešate sa malo limunske kiseline i naubrelim želatinom. To se meša dok se ne zgusne.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem