Sada kiselu i slatku pavlaku možete da nađete u prodavnici, ali uvek je ukusnije kada sami napravite, kako su to radili naši preci. Slatka se od kisele razlikuje po tome što se u nju dodajte šećer. 

Ono što vam je neophodno da napravite slatku pavlaku je punomasno mleko. Ne treba da bude pasterizovano, a ni kuvano. Sa mleka se skida kajmak koji treba da bude baš gust. Zatim kajmak stavite na hladno mesto nekoliko dana i pavlaka je gotova. 

Tokom prva tri sata treba da mešate pavlaku tri puta, nakon čega se ostavi da se ukiseli na miru. Nakon što se pavlaka ukiseli, dobro je promešajte i ostavite da se hladi na 8°C, a onda je ostavite 30 sati da sazri u porcelanskoj posudi. Zatim dodajte malo šećera. Slatku pavlaku možete da pripremate i bez sazrevanja, tako što ohlađeni kajmak pomešate sa malo limunske kiseline i naubrelim želatinom. To se meša dok se ne zgusne. 

Izvor: Stvar ukusa